В Гърция спират турските сериали заради “Света София” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8868300 www.24chasa.bg
Турци се молят в “Света София” на Курбан Байрама. СНИМКА: РОЙТЕРС

В храма, превърнат в джамия, се състоя първа молитва за Курбан Байрама

Гръцката тв “Антена” прекрати излъчването на турски сериали в програмата си в отговор на решението на турския президент Реджеп Ердоган “Света София” да бъде превърната в джамия, съобщи сръбският в. “Телеграф”. Главният редактор на телевизията Йоргос Пофанитис каза, че се обмисляло след лятната пауза излъчването на турски сериали да продължи през есента, но след станалото със “Света София” било решено сериалите да бъдат забранени. В предишните години по тази телевизия са вървели 18 турски сериала.

Атина въведе строги санитарни мерки във връзка с Курбан Байрама и риска от разрастване на заразата с коронавирус. Броят на допусканите до джамиите вярващи е ограничен и те могат да влизат вътре само с маски. Глобата дори за неправилно носене на маска под носа е 150 евро. Гръцките здравни власти призоваха мюсюлманите да се молят по домовете си. В къщите обаче е забранено събирането на повече от 10 души. Навън масовите струпвания се контролират от полицията с дронове.

В “Света София” пък рано сутринта в петък се състоя първият празничен намаз за Курбан Байрама, съобщи турската НТВ. Службата беше изнесена от шефа на Дирекцията по религиозните въпроси Али Ербаш и на нея присъстваха хиляди вярващи, сред които председателят на парламента Мустафа Шентоп. Преди молитвата община Фатих, в която се намира историческият център на Истанбул, дезинфекцира храма. Залепени бяха и линии за спазване на дистанция, отбелязва в. “Хюриет”.

Районът на джамията беше поставен под засилени мерки за сигурност от полицията, а вярващите бяха допускани вътре след проверка с помощта на специално обучени кучета, които душеха за взривни устройства.

Храмът “Света София” функционираше 86 години като музей, но решение на съда от 10 юли премахна този статут и той отново стана действаща джамия.