В министерство искали такса “успех” за помощ срещу COVID-19, стигала до 60% от стойността на проекта

https://www.24chasa.bg/novini/article/8868458 www.24chasa.bg
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов разкри, че във ведомството му се извършва проверка за искани рушвети.

На някои от кандидатстващите за мерките за COVID-19 на Министерството на икономиката са искани рушвети - т. нар. такса “успех”. Това съобщи министър Лъчезар Борисов в петък.

Той уточни, че имал сигнали, че служители на ведомството и консултантски фирми са искали между 40 и 60% от стойността на проект. “За такса “успех”, която гарантира получаване на финансиране, са получавани драстични комисиони. Тази такса минава между 40, 50 и стига до 60%, което наистина е нещо неприемливо, нереално, недопустимо. Наше желание е този възел на връзка между експерти и консултанти, които искат такива суми, да бъде пресечен”, обясни Борисов. Най-ниската стойност на проект е между 3 и 10 хил. лв.

Сигнали за такса “успех” подали депутати, с които министърът се е срещнал, постъпвали и от различни региони в страната. ДАНС вече работи върху случаите.

Проверка започва и инспекторатът на министерството, в която ще се включат и представители на работодателски организации. Открива се и телефон с номер 02 940 74 21, сигнали могат да се подават и на електронната поща signali@mi.government.bg. Създаването на телефонната линия, както и на работна група за контрол, е станало след среща с премиера.

Лъчезар Борисов зае поста на Емил Караниколов. При смяната премиерът Бойко Борисов съобщи, че е чувал за нередности и бонуси при раздаваните грантове по ОПИК. Тогава си тръгна и зам.-министърката, отговаряща за еврофондовете - Лилия Иванова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12