Министър Ангелов: Огнищата на COVID засега се контролират, не се налагат по-строги мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8868462 www.24chasa.bg
Проф. Костадин Ангелов Снимка: Архив 24 часа

"Ситуацията с разпространението на коронавируса към момента не налага връщане на ограничителните мерки. Огнищата, които възникват на различни места, са контролируеми на този етап", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който е на посещение в болницата в Разлог, а след това и в благоевградската.

Министър Ангелов обясни, че имаме ясен алгоритъм на национално и европейско ниво, по който се отчитат рисковете от разпространението и справянето с коронавируса. "Най-важните индикатори са свързани с броя на заболелите и готовността на лечебните заведения като апаратура и човешки ресурс да приемат заразените с усложнения", допълни той.

Засега здравната система била устойчива и не се налагало връщане на по-строги ограничителните мерки. Ако обаче балансът се наруши, има готовност да се въведат нови ограничения.

"В болницата в Разлог има настанени 15 души с клинична картина и с положителни проби, и 17 със клинични и образни данни съмнителни за коронавирусна пневмония", обобщи ситуацията в болницата в Разлог.

Проф. Ангелов приза, че най-големият проблем е с недостига на кадри и натовареността на работещите в здравеопазването. Така той обясни и новите огнища в домовете за възрастни хора в Русе и Варна, където част от персонала работи и в болници. "Министерството е готово да оборудва лаборатории за PCR изследвания и в по-малките лечебни заведения, но пречката е, че няма обучени хора", допълни министърът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов