България без студен резерв, Радев не пуска промените в закона, с които се осигурява от държавна ТЕЦ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8868467 www.24chasa.bg
Валентин Николов СНИМКА: Велислав Николов

От днес електроенергийната система няма т.нар. студен резерв - мощности, които да бъдат активирани при аварийни ситуации.

Причината е, че договорите с централите, които го осигуряват, изтекоха на 31 юли. А нови няма, тъй като бе променен законът и студен резерв вече ще се осигурява от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”.

Но до 31 юли президентът Румен Радев не е издал указ за влизане на законодателните промени в сила. Във фейсбук председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов се обръща към Христо Иванов - съпредседател на “Демократична България”, с думите: Защо Румен Радев не издаде указ за Закона за студения резерв (ЗМСМА), чиито търгове по ЗЕ трябва да се проведат до края на юли? Господин Иванов, защо не го питате? Май тия зависимости не ви дават да питате когото трябва? Може би съжалихте, че вдигнахме много шум и се спряха търгове за 58 милиона лева....?

От Министерството на енергетиката заявиха, че е създадена необходимата организация и при необходимост министърът по закон има право да възложи на всяка базова централа да активира блокове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка