Проф. Атанас Семов: Конституцията не търпи недосегаемост

https://www.24chasa.bg/novini/article/8869427 www.24chasa.bg

Недосегаеми в демократичната правова държава няма, Конституцията също не търпи недосегаемост, коментира в предаването „Тази събота“ по bTV конституционният съдия проф. Атанас Семов.

В четвъртък КС излезе с решение, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани и привличани към наказателна отговорност, докато заемат тези позиции. Решението бе взето единодушно и бе в отговор на искането за тълкуване на главния прокурор Иван Гешев от януари тази година.

Решението на КС защити по много ясен начин институцията на президента и върховенството на закона, отбеляза проф. Семов. Той припомни, че решението посочва, че президентът не носи наказателна отговорност, срещу него не може да бъде повдигано обвинение и н могат да бъдат предприемани никакви процесуални и извънпроцесуални действия в рамките на мандата.

„Същото решение казва много ясно, че президентът и вицепрезидентът не са напълно неотговорни. Те носят отговорност пред Народното събрание, което може да им повдигне обвинение за държавна измяна и нарушение на Конституцията“, каза още проф. Атанас Семов. По думите му така те са защитени от процесуални и извънпроцесуални действия срещу тях по време на мандата.