Доброволци вадиха боклук от морето на Траката във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/8870214 www.24chasa.bg
Момчетата и момичетата доброволци от клуб "Приятели на морето - Варна", които направиха акция по опазване чистотата на морето и плажа на Траката. Снимки: Архив на Дарина Иванова

Водолази доброволци почистиха морето край буната на Траката във Варна в петък. Извадени бяха пластмасови и метални отпадъци с килограми.

„Наричаме морето около буните на Варна „невидимото сметище“, защото хората се къпят тук без да знаят и колко много боклук има по дъното“, разказа Дарина Иванова от клуб „Приятели на морето – Варна“, които всяко лято чистят морето.

Акцията сега е част от проект „Партньорство за чиста България“, в който участват неправителствени организации от Варна, Пловдив, Шумен, Силистра и Добрич.

На влизане водолазите вадят от морето по около 10-15 кг пластмаса и около 7-8 кг метал – кенчета от бира и безалкохолно, найлонови торбички, пластмасови чаши и прибори. Често вадят рибарски мрежи, автомобилни гуми, пластмасови столове, веднъж дори хладилник.

 

Имаме акции за чистене на плажовете и морето, но по-голямата ни цел е да провокираме хората да не замърсяват, разказа Иванова.

Затова по плажа на Траката бяха разхвърляни гигантски фасове – не като част от артпроект, а именно като провокация към летовниците да опазват плажовете чисти. Поставени бяха и кошчета за разделно събиране на отпадъците.

Като част от акцията всеки летовник получи хартиена торбичка, за да събере своите отпадъци, след като си тръгне от плажа. А на торбичките е описано всеки от материалите за колко време се разгражда. Същата акция бе направена и в заведенията около плажа, където по масите бяха оставени картонени пирамидки със съвети как да се пази морето чисто.

Подобни акции през лятото от клуб „Приятели на морето – Варна“ правят и по градските плажове, и по тези около морската столица.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под карантина е поставена скандалната силиконка Анита Мейзер на Хаваите. Това се е наложило заради пандемията. За неволите си, съпътствали поредното й екзотично пътуване, сексбомбата споделя в социалната мрежа. Мейзер отпътувала към Хаваите от Лас Вегас. Някогашната миска тихомълком се изнесе в столицата на хазарта

Певицата Милена Славова е била спряна с колата й от полицаи и глобена без никакво нарушение, твърди самата тя. Дори й било предложено да си избере санкция, за да й е по-евтино. "Тези "другари" ме спряха и ме попитаха за какво искам да ме глобят! Аз попитах защо трябва да ме глобяват, като всичко ми е наред

Съпругата на Георги Илиев преди време взриви мрежата с емоционален пост - навремето с любовта му притежавала света, а сега имала пари, но се чувствала бедна Мая Илиева се завърна в България. Вдовицата на покойния Георги Илиев от няколко седмици е в София и вероятно не смята скоро да напуска страната