Марияна Николова: С пилотна схема ще подпомагаме малкия бизнес в туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/8872277 www.24chasa.bg
Марияна Николова

“Разработваме пилотна схема за подпомагане на представителите на малкия бизнес в туризма.” Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред "Канал 3". За да се случи това, правилата трябва да са ясни, документите да са публично достъпни по електронен път за администрацията, а сроковете - кратки, подчерта тя.

Вицепремиерът съобщи, че ще проведе среща със собственици на малки семейни хотели и къщи за гости, към които потребителите имат голям интерес. В планините тези места са със 100% заетост, както и в базите за рекреация. Условията там са чудесни и се спазват стриктно санитарно-хигиенните норми. Министър Николова обърна внимание и на възможностите за предлагане на балнео- и СПА услуги, които преди са били подценявани. Сега към тях има силно търсене например от германските здравноосигурителни каси. Работим по съвместна програма и очакваме от септември-октомври първите граждани от тази държава, поясни тя.

Марияна Николова се спря и значението на правителствената мярка за стимулиране на туристическите чартъри, която да привлече и повече британски туристи. По тази помощ ще се възползва значителна част от бранша. Субсидията е за над 55 млн. лв. и ще бъде осигурена от бюджета, като е ориентирана към поне 400 хил. туристи. Неусвоените средства ще се нотифицират за следващата година.

За нас сега е важно преди всичко да преминем плавно от този труден летен период към подготовката на зимния сезон, да запазим заетостта и доходите на хората. Мярката в подкрепа на бизнеса 60:40 за туризма се трансформира на 80:20 и се посреща много добре. Смятаме, че е необходимо тя да продължи не само до края на годината, но и до март 2021 г., съобщи още ресорният министър.

На Националния съвет по туризъм, който се проведе в Златни пясъци, се обединихме около идеята за спешен екшън план за плавно преминаване към есенния и следващия летен сезон. Ще се сформира Консултативен съвет по туризъм към министъра на туризма с представители от бранша, науката и други експерти, за да се предприемат още мерки за преодоляване на кризата с Ковид-19, поясни вицепремиерът Николова. Очаква се съветът да заработи през септември.

Вицепремиерът продължава интензивните си срещи с представители на бранша, с дипломати и др. Тя акцентира върху приноса на българските туристи за спасяване на сектора. Българинът започна да пътува много, стана взискателен и чувствителен турист, ето защо апелирам към бранша този гост да бъде уважаван и доволен. Разчитам и на медиите да популяризират България като Дестинация 2020 за българите. Необходимо е да положим съвместни усилия за промяна в маркетинга и рекламата и за дигитализацията на сектора. Предстои заедно с екскурзоводите да направим кампания в социалните мрежи за популяризиране на не толкова познати места в България. Очаквам предложения от бранша кои да са те, заключи министър Николова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов