Не пушете наргилета! Това молят лекари и кметове след смъртта от COVID на абитуриента от Търново (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8872400 www.24chasa.bg
Д-Р СТЕФАН ФИЛЕВ

Това е най-вероятната причина за тежката форма на инфекция у най-младата жертва на вируса у нас

Как се е заразил абитуриентът от Велико Търново, който стана най-младата жертва на коронавируса у нас.

19-годишното момче почина в събота въпреки всички усилия на лекарите от болница “Д-р Стефан Черкезов” да го спасят. Те приложили и терапия с кръвна плазма, но организмът му не издържал. Според близки на младежа търновският кмет Даниел Панов също е положил огромни усилия, търсейки консултации от медици в София, които от началото на заразата са на първа линия и проследяват развитието на болестта и терапиите, от които се влияе.

“Младежът си отиде, това е огромна трагедия - важно ли е къде се е заразил? При нас го докараха в тежко състояние, положихме всички усилия, за да го спасим. Дайте идея - как да убедя младите хора, че спазването на дистанция, ограничаването на контактите, носенето на маски

не са

ограничение

на свободата,

а спасение от

вируса?!”

Така емоционално реагира директорът на търновската болница д-р Стефан Филев.

Отговорът къде е заразен обаче, е много важен, за да да се предпазят останалите. Абитуриентът от строителния техникум, приет да следва в УАСГ, дори не е празнувал на бала с участието на ученици от американския колеж “Аркус”, след който заразени се оказаха 23-ма абитуриенти. Но любимото му хоби била музиката, водел партита в едно от нощните заведения на града.

Първите симптоми се появили малко след баловете - около 7 юли. Те започнали с висока температура. На 11 юли излязъл PCR тестът. Лекарите не са установили придружаващи заболявания. Няма и близки на момчето в болница с коронавирус.

Така сред версиите е, че може да е заразен в резултат на

пушене на наргиле

в компанията на

инфектирани,

което се е

случило именно

около баловете

във Велико Търново.

Пушенето на наргиле дори с различни мундщуци е едно от най-рисковите неща в условията на епидемия, предупреждават лекарите.

Рискът не е толкова в лапането на едни и същи накрайници, а в дима, който слиза до най-долните части на белите дробове, обясняват специалистите. Дишането на общ въздух с други заразени е рисково, но човешкият организъм има еволюционно изградени защитни механизми като например носната лигавица, която задържа нашествениците и забавя проникването им към долните части на дихателната система.

При пушенето на наргиле обаче се засмуква силно аерозолна смес на тютюнев дим, вода и въздух.

Ако в нея има заразена слюнка, тя

попада директно

върху АСЕ-2

рецепторите в

белите дробове

и се развива

най-тежката

инфекция,

която води до дихателна недостатъчност.

По принцип при редовните пушачи на наргиле са чести случаите на инфекции на гърлото и белите дробове. И не е правилно, че това не се отчита като резултат от рисково поведение, казаха лекарите, до които “24 часа” се допита.

Колкото по-далеч от чужда слюнка държите дробовете си, толкова по-вероятно е да не се разболеете, или да карате леко. С наргиле я вкарвате директно там.

Да се забрани пушенето на наргилета, особено в закрити места - дискотеки и барове, настоя още през март ОС в Благоевград пред здравното министерство.

Преди месец кметът на Търново Даниел Панов, който оглавява сдружението на общините, е настоял пред здравния министър в извънредните мерки да се включи и забрана за използването на наргилета в затворени помещения. Масовото заразяване сред абитуриентите стана точно така според самите тях и родителите им - от дискотека, където младежите пушили наргилета, без да спазват особена хигиена. 

“Предложил съм на министъра на здравеопазването да се обмисли вариант

временно да

бъде забранена

употребата на

наргилета в заведенията, тъй като това увеличава риска от предаването на вируса”, коментира пред “24 часа” Панов. Вариант било и да се ограничени за индивидуално ползване или за двойки.

Според него идеята ще срещне неразбиране на част от бизнеса, но когато компания ползва едно наргиле, дори всеки да има собствен накрайник, отново има риск от издишване на въздух в самото наргиле. На фона на предаването на вируса чрез аерозоли, това улеснява разпространението.

“В заведения по 20-30 човека използват от 2 до 3 наргилета - там употребата им трябва да бъде ограничена и това не би било мярка срещу бизнеса, защото могат да потърсят други алтернативи за увеличаване на оборотите си”, даде пример Панов и посочи, че идеята се споделяла и от други кметове.

Наргилета с екзотични тютюни и ароматни добавки продължават да се предлагат почти навсякъде в кафенета, клубове и дискотеки, показа проверка на “24 часа”. Компании от по няколко души дърпат от един, максимум два мундщука, видя наш репортер в Търново.

“Наргилето се донася с няколко отделно опаковани мундщука в зависимост от броя на поръчалите го, така че пушещите не лапат един и същ накрайник”, опроверга това управител на популярна дискотека. Но признава, че няма някаква допълнителна дезинфекция или ограничения заради пандемията.