Вера Иванова - майката от белия бус, която употреби справедливата битка на другите жени за свой политически театър

https://www.24chasa.bg/novini/article/8872414 www.24chasa.bg
Вера Иванова

Участничките сами започнаха да напускат лидерката си

“Това не е протест на майки на деца с увреждания. Това са политически провокации и тежка злоупотреба. Призоваваме към повече разум, спазване на закона.

Не системата, а

омразата убива”

Така социалната министърка Деница Сачева отговори на акцията на майки от “Системата ни убива”, които за по-малко от 24 часа успяха да спретнат автошествие до дома на Бойко Борисов в Банкя и да блокират движението пред Софийския университет. Основният водач е Вера Иванова. Тя е майка на 25-годишния Даниел, който е с детска церебрална парализа. Вера Иванова е председател на Конфедерация за защита правата на децата. Тя е асистент на сина си, а заради онкологично заболяване получава и инвалидна пенсия.

Името ѝ нашумя две години по-рано, когато

обяви гладна

стачка

заради отказ на институциите да обърнат внимание на сигналите, които подавала, че тя и детето ѝ са малтретирани от съпруга ѝ. Твърденията за насилие в семейството са лъжа - всичко се прави с цел да се откажа пред нотариус от претенциите си върху семейното жилище. Така обвиняваният в домашно насилие баща на две деца Валентин Петров обясни тогава пред bTV своята гледна точка.

Вера Иванова е част от първия протест на майките през 2015 г. Тогава те будеха симпатиите на огромна част от обществото. През годините протестът им прие различни форми, а участничките в него поеха различни посоки.

На 18 април 2018 г. майките облякоха за първи път черните тениски с надпис “Системата ни убива” и така дадоха старт на няколкомесечни протести. Мая

Манолова, тогава

омбудсман,

веднага се зае

да им напише

Закон за личната

помощ

През май зад протеста им застана и шоуменът, а вече и лидер на партията “Има такава държава” Слави Трифонов, той поде кампания в предаването си и започна да разказва тежките истории на жените и техните деца. Тогава обеща, че ще дари средствата от концерта си в Лондон за каузата им.

На 1 юни същата година майките разпънаха палатката до парламента с ултиматум - приемане на закона, и започнаха открита война с национално представителните организации на останалите инвалиди. Последва

изненадваща

оставка на

социалния

министър

Бисер Петков

Оказа се, че майките не искат това, и успяха да го върнат за по-малко от “24 часа”. В началото на октомври БСП окончателно се присламчи към протеста на майките, а Антон Кутев се появи на организираното от тях шествие с черна тениска. Соцлидерката Корнелия Нинова пък излезе с призив във фейсбук всички да подкрепят протеста.

Последваха няколко месеца на совалки от държавата и тежки преговори за изготвянето на Закон за личната помощ. И точно когато всичко бе на финалната права, дойде репликата на бившия вицепремиер Валери Симеонов за “кресливи жени” и “тези уж болни деца”. Думите му изкараха на улицата много хора. А оставката на Симеонов дойде на 16 ноември. Протестът

постепенно

бе овладян от

провъзгласилата

се за лидерка

Вера Иванова

Поради тази причина първа още през септември от жените се отцепи Ина Маринова - една от най-активните през годините. Постепенно започнаха да я напускат и още майки. Стигна се дотам полиция да гони част от майките на палатки пред парламента по сигнала на групата на Иванова. На 28 ноември 2018 г. много от жените се отдръпнаха окончателно и основаха “Системата ни убива всички”.

Верни ѝ останаха каре майки - Нели Димитрова, Ирена Юручка, Кристина Николаева и Димитрина Русева.

На 6 декември 2018 г. парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ и майките вдигнаха палатките. Оттогава обаче агитката на Вера се включи в разлини протести. Още през 2019 г. излязоха да поискат еднаква помощ за децата в приемни и в биологични семейства. Вкараха се и в сюжета как държавата щяла да взема деца насила от семействата.

Още от ден първи на сегашните протести те отново хванаха черните знамена и обявиха, че законите, които им приеха, не работят. А основният автор на въпросните закони - Мая Манолова, бе край тях около белия бус. Зад гърба на майките надничат и “отровното трио, и лидерът на на “Да, България” Христо Иванов, които цялата нощ срещу неделя стриймваха екшън.