Банките у нас свиват печалби, вдигат такси

https://www.24chasa.bg/novini/article/8872724 www.24chasa.bg

Цените за откриване на сметка вече са от 2 до 8 лв.

Кризата сви почти наполовина печалбата на банките и вдигна таксите за повечето техни продукти и услуги. Това показват данните на БНБ за второто тримесечие на годината.

В края на юли средната такса за превод, направен в офис на банка, е 5 лв. при средно 3 лв. през юни м.г. Цените за откриване на сметка се движат от 2 до 8 лв. при 1,5- 6,5 лв. преди година. Месечното поддържане е от 2 до 4 лв.

Всяка от останалите основни операции е добавила от 0,15 до 0,35 ст. към цената си. Онлайн преводите, някои от които миналата година бяха много по-евтини от тези на гише, са започнали да поскъпват - засега средно с 0,2 ст.

За да задържат клиентите, банките са разширили пакетните предложения. Те предлагат фиксирана месечна такса с включен определен брой безплатни преводи, месечна такса с безплатни преводи и без никакви лимити, определен брой тегления от банкомат и дори опрощаване на всички такси при 100% онлайн банкиране.

Причините за поскъпването са свитите маржове между лихвите по депозити и кредити, намалелият оборот и по-малките постъпления от лихви заради мораториума върху заемите.

С 515 млн. лв. печалба приключва второто тримесечие банковата система. Това е с над 56% по-малко от второто тримесечие на миналата година. За една година разходите за обезценка са се увеличили със 197 млн. лв. до 380 млн. Активите са добавили 115,3 млрд. Въпреки кризата кредитирането спрямо първото тримесечие се е свило само с 52 млн. лв. до близо 67 млрд. лв. Намалението идва от предпазливостта на фирмите, тъй като домакинствата са получили нови 198 млн. лв.

Необслужваните кредити и съотношението им към общите вече се отчитат по нова методика. По нея са 8,11% срещу 8% в края на март. При старата методика лошите кредити щяха да са 6,37%, уточняват експертите на Димитър Радев.

Към 30 юни са подадени 118 584 искания за разсрочване на задължения на стойност 9,7 млрд. лв., отчитат още от централната банка. От тях одобрение са получили 98 499 броя за 8,117 млрд. лв. От тази сума 6,2 млрд. лв. са одобрените искания от фирми, 1,9 млрд. лв. от домакинства.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата