Марияна Николова: Проект за 10 млн. лв. за туроператорите стартира още през август (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8873907 www.24chasa.bg

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и представители на Обединение "Бъдеще за туризма" дадоха брифинг в министерството на туризма.

"Преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за предотвратяването на масови фалити на туроператорите. Днес той се е срещнал лично с представителите на обединението.

Обединението настояваше за откриване на грантови схеми за осигуряване на социални схеми за запазване и стимулиране заетостта в сектора. Вече имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност". Очакваме оторизация и одобрение от Комитета по наблюдение", съобщи министърът на туризма Марияна Николова.

Според нея тези пари са "необходимата глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и за туристическите агенти".

Вече има и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс.

Във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за директно финансиране, като обемът на тези средства не може да надвишава 10% от оборота от предходната година.

Очаква се схемата да заработи още през август, като тя ще бъде в режим на де минимис, държавна помощ или т. нар. пилотна схема в зависимост от критериите, които ще бъдат одобрени.

Министър Николова обяви, че екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка. За тях се предвиждат социални мерки за подпомагане на работата им.

Министър Лъчезар Борисов каза, че министерство на икономиката подкрепя всеки един от браншовете в българската икономика и туризмът е един от най-засегнатите браншове.

Договорили сме се от ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще пренасочим 10 млн. мл. към Министерство на туризма като директен бенифициент, което след това ще менижира тази процедура. Ще направим да няма субективизъм, а да има ясни критерии и много бързо да бъдат усвоени тези средства. Това е една пилотна схема, с която ние предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване, каза министърът на икономиката.

Той каза, че подкрепя напълно вицепремиера по отношение на екскурзоводите. Там трябва да търсим социална мярка, защото това не попада в обхвата на ОП "Иновации и конкурентоспособност", каза Лъчезар Борисов.

Министърът призова бенифициентите, който има съмнения за нередности, да подават своите сигнали на обявената гореща линия или имейл адрес.

Основен приоритет е публичност и прозрачност, каза министърът на икономиката.     

Министър Николова допълни, че кандидатстването ще бъде при облекчен режим, при избягване на всякаква "регулаторна или административна тежест", включително бързи срокове за кандидатстване, няма да има никаква възможност да бъдат ползвани посредници и консултантски услуги.                               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Футболистът на "Реал" (Мадрид) Федерико Валверде призна, че треньорът Зинедин Зидан е повлиял за обрата при драматичната победа с 3:2 над "Бетис". Именно уругваецът вкара първото попадение в срещата. Домакините от град Севиля обърнаха чрез Манди и Карвальо още до почивката. "Реал" стигна до 2:2, след като Емерсон си отбеляза автогол