Най-добрите математици са в Габрово

https://www.24chasa.bg/novini/article/8875486 www.24chasa.bg
Матурите тази година се проведоха след продължило три месеца дистанционно обучение. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Това показват резултатите от матурите през 2020 г., по български език води София, а по английски - Смолян

Най-добрите математици и най-добро обучение по този предмет сред областните градове има в Габрово. Това е изводът от анализ на резултатите от матурите през тази година, направен от Института за пазарна икономика.

На зрелостния изпит по български език и литература най-добре сред големите градове са се представили в София, а по английски - в Смолян.

Изчисленията на ИПИ са на база средните оценки по училища от три изпита - задължителния по български език и литература и два избираеми - по математика и английски, публикувани от министерството на образованието.

Най-ниските резултати за поредна година са на изпита по български и литература в сравнение с останалите два. Тази година

в 27 общини

нито един

ученик не

се е явил

на матурата, макар тя да е задължителна. В други осем общини пък средната оценка е под тройка. Сред тях са Сапарева баня - 2,7, Ружинци - 2,82, Кайнарджа - 2,95, и т.н.

Традиционно, най-високи успехи има в общини, в които на матура се явяват относително малък брой ученици, които постигат много високи резултати в конкретната година, посочва анализът. Така с най-висок резултат по БЕЛ са в Челопеч - 5,12, Баните - 5, и Неделино - 4,98, като и в трите има под 30 явили се зрелостници, а в Баните са едва 12. Сред по-големите общини водеща е София със среден успех 4,63, следвана от Смолян с 4,61 и Габрово с 4,59.

Едва 2500 от почти 46 000 зрелостници в цялата страна пък са избрали да държат матура по математика. В повече от половината общини - 168, няма нито един, държал изпита по този предмет.

За поредна

година

математиката

е сред

най-малко

избираните

от 12-класниците за матура по избор, посочват от ИПИ.

Най-високата оценка по математика тази година е в Силистра - пълна шестица, но в цялата община се е явил само един ученик. Всички общини с над 5,50 са с малък брой явили се. Сред областните градове лидер е Габрово с резултат 5,32. Следва Бургас - с 5,27. По-назад остават Варна с 5,09 и столицата с 4,91. С оценка под тройка са само в Мъглиж и Самоков.

Общото впечатление от оценките на зрелостния изпит по английски език пък е, че учениците се справят по-добре с него, отколкото с тези по български и математика, подчертават от института. На английски са се явили над 1/5 от всички зрелостници. В 97 общини нито един не се е явил. Аналогично с математиката има една община – Левски, която е пълен отличник, но само с един явил се ученик, а

26 общини

са със средна

оценка над

5,50

Сред по-големите лидер е Смолян с оценка много добър 5,43, следва Габрово с много добър 5,41 и Русе с много добър 5,39.

“Въпреки извънредните условия и преместването на обучението онлайн повечето общини подобряват своите резултати на зрелостните изпити. Отчасти това е заради адаптирането на самото съдържание на изпитите спрямо извънредните условия, отчасти е, понеже те поначало покриват относително малка част от знанията и особено уменията, които се очаква да са придобили зрелостниците. Истинската щета – ако има такава – ще проличи години по-късно в хода на университетското образование на тези ученици и при реализацията им на пазара на труда”, казват от ИПИ. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София