700 лв. пожизнена награда за Астор и още трима творци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8875540 www.24chasa.bg
АСТОР

Специална пенсия ще получава и създателят на в. “Демокрация” Димитър Коруджиев

Магьосникът Антраник Шаварш Арабаджиян-Астор, писателят Димитър Коруджиев, поетът Ивайло Балабанов и композиторът Янко Миладинов да получават пожизнена държавна награда в размер на 700 лв. на месец.

Това предлага правителството на Народното събрание.

Пожизнените държавни награди бяха въведени през 2015 г. като възможност да се осигурят по-големи пенсии за артисти, музиканти и творци, които нямат достатъчно осигурителен стаж заради изчезнали документи през годините. 700 лв. е максималният размер на тези пенсии. Според признания на Астор от 2018 г. на него му е отпусната пенсия от 114 лв. от Националния осигурителен институт.

Астор е единственият европейски илюзионист, който е носител на “Златен Оскар” от международното братство на маговете, създател е на магичен театър и има над 16 000 представления в кариерата си, мотивират предложението си от Министерския съвет.

Писателят Димитър Коруджиев е сред създателите на в. “Демокрация”, като това е станало в дома му, един от създателите е и на безсюжетния разказ в българската литература.

Поетът Ивайло Балабанов е носител на наградата “Пеню Пенев”, а композиторът Янко Младенов е автор на над 250 песни и пиеси, мотивират се от правителството.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега