Плащат инвалидните пенсии до края на ноември без презаверка на свидетелство от ТЕЛК (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8875575 www.24chasa.bg
Още поне 4 месеца на хората с увреждания няма да им се налага да се редят на опашка пред ТЕЛК, за да подновят свидетелствата си. СНИМКА: “24 ЧАСА”

До 30 ноември ще важат свидетелствата от ТЕЛК без презаверка. Това обявиха от Националния осигурителен институт, след като правителството удължи извънредната епидемична обстановка засега до края на август.

До 30 ноември НОИ ще изплаща инвалидните пенсии, без да изисква подновяване на свидетелството от ТЕЛК, ако срокът, в който то изтича, се пада в периода от 13 март до 31 август. Презаверка на свидетелството за инвалидност няма да е нужна и за изплащането на добавката за чужда помощ.

В средата на юли парламентът спешно удължи изтичащите по време на извънредното положение и на епидемичната обстановка телкове до 3 месеца след края им. Това стана, след като НОИ не плати пълните инвалидни пенсии на над 5000 човека през юли заради недоглеждане в закона за извънредното положение, според което срокът на свидетелствата се удължаваше само за срока на извънредното положение и два месеца след края му. След приемането на поправката бяха изплатени пълните размери на инвалидните пенсии.

От петък ще започне изплащането на пенсиите за август, обявиха още от осигурителния институт. Това ще е първото плащане, с което 2,1 млн. пенсионери ще получат допълнително 50 лв. Обещанието на правителството е бонусът да се плаща поне до октомври.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз