БНБ вдига цените на сребърни и златни монети средно с 20%

https://www.24chasa.bg/novini/article/8875775 www.24chasa.bg
Монетата “Св. Първомъченик Стефан” е една от най-скъпите.

БНБ актуализира цените на златните и сребърните възпоменателни монети, които продава, става ясно от сайта на централната банка. Новите тарифи са средно с 20% по-високи от тези към датата на емитирането им, установи проверка на “24 часа”.

Една от най-скъпите монети от серията българска иконография - “Св. Първомъченик Стефан”, която преди две години, когато е била емитирана, е можела да се купи срещу 889 лв., сега се предлага за 1290 лв. Възпоменателната монета “120 години Министерски съвет”, с емисия от 1999 г., държи рекорд с 1661 лв. Паричката, отбелязала влизането на България в ЕС през 2007 г., тогава е струвала 40 лв., сега се продава за 86,40 лв. Монетата за Борис Христов от серията “Именити български гласове” от 64 става 74,40 лв.

Юбилейни монети, с които БНБ традиционно отбелязва различни събития, се оказват доходоносна инвестиция. Някои от тях поскъпват от 8 до 40 пъти на вторични пазар. Оборотът там е около 60 млн. лв. Според експертите важно условие една монета да е скъпа и да повишава цената си е тиражът, в който е отсечена, да е малък. За България това означава между 2000 и 4000 броя. Второто условие е материалът, от който е изработена - търсят се най-много златните или сребърни със златно покритие. Монети с различни дефекти пък минават за уникати и могат да качат цената си до 200 пъти.

За тази година са предвидени нови четири монети. Цар Калоян ще се сдобие със собствена възпоменателна монета, която ще бъде на тема “Историческа” от серията “Средновековни български владетели”. Паричката ще бъде изработена от сребро с нанесено частично позлатяване. Следващата колекционерска монета ще бъде на тема “Етнография” от серията “Български традиции и обичаи” и ще бъде посветена на кукерите. Изработката ще бъде от сребро. 125 години от рождението на поета Гео Милев ще бъде отбелязано със специална монета, посветена на него. Темата е “Именити българи” , а серията “Български творци” и ще бъде създадена от мед. Традиционно в края на годината централната банка ще пусне монета на тема “Християнство” от серията “Българска иконография”, посветена на Рождество Христово. Паричката ще бъде изработена изцяло от злато.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата