Милиардерът Стивън Ло мести българския Лас Вегас край село Кътина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8875904 www.24chasa.bg
Стивън Ло

Продал е голф комплекса в Равно поле на бизнесмена Мирослав Печев, който е собственик на хотели

Проектът “Света София” при софийското село Мусачево, който трябваше да стане нещо като българския Лас Вегас, ще се мести при друго село - Кътина. Това става ясно от публикувания на фондовата борса финансов отчет на собственика на проекта “Кепитъл консепт лимитед”.

Основни акционери в компанията са фирми от Хонконг - “Профит бест инвестмънтс”, “Лоял пауър инвестмънт”, “Кепитал гранд корпорейшън”, “Уърлд соурс корпорейшън”, които се свързват с хонконгския мириардер Стивън Ло.

В отчета на “Кепитъл консепт лимитед” е записано, че има решение за промяна на местоположението на проекта “Св. София” и са направени първите стъпки към придобиване на земя, върху която ще бъде разположен комплексът. Тя е в непосредствена близост до София, в землището на с. Кътина.

Посочено е, че проектът има за цел да се превърне в уникална дестинация в Европа за развлекателни дейности с идеята да пресъздаде курорт в стил Лас Вегас или Макао. Ще бъде разположен върху четири парцела, които се простират на обща площ от 1 681 554 кв. метра в землището на Кътина.

Проектът “Света София” бе лансиран за първи път през 2014 г. с амбицията да е готов до 2017 г. Трябваше да се изградят най-големият закрит воден парк в света, хотели, казина, конферентни зали, мол, концертна зала, заведения и други.

В центъра на проекта бе и голф комплексът “Света София” между Мусачево и Елин Пелин, купен от хонконгските инвеститори през 2015 г.

През миналата година обаче голф комплексът е продаден на бизнесмена Мирослав Печев. Той е собственик на два софийски хотела - “Витоша” и “България”, а чрез фирмата си “Софсток” е дистрибутор на кафето "Kimbo” и "Illy" у нас. За сделката става ясно от документи в Търговския регистър, вписани на 20 юни.

В комплекса “Света София” трябваше да бъдат инвестирани 1,6 млрд. лв. Проектът бе сертифициран и получи съдействие от държавата за изкупуване на земи. Той трябваше първоначално да е на 3000 дка, а след това бе намален на 1600 дка, които включваха държавна земя на бивше военно поделение, общински имоти и частни земи.

За 305 декара от общинските земи между Равно поле и Мусачево бяха финализирани сделки по изкупуването им. За част от частните земи, които също са около 300 дка, собствениците са получили капаро, за други договорите не са стигнали до нотариус.

Тези, които са получили капаро, няма да го връщат, тъй като било така по договор.

Изкупуването на земите на бившето военно поделение изобщо не стигна до финал.

За продадените общински земи на сесия на общинския съвет в Елин Пелин е било коментирано дали да не се предприемат стъпки за разваляне на сделката, тъй като не били изпълнени условия по договора, каза зам.-кметът на Елин Пелин по екология и общинска собственост Николай Савов. Той коментира, че не е запознат с подробности, защото сделката е станала преди два мандата и много преди той да е на този пост. Същата бе реакцията и на Станислав Димитров - зам.-кмет по инвестициите, строителството, транспорта и европроектите.

Сега обявеното от “Кепитъл консепт лимитед” намерение за преместване на проекта “Света София” при Кътина включва земи, където трябваше да се изгради голф игрище още през 2005 г.

Това бе проект на испанската фирма “Фери груп” с обещана инвестиция за 100 млн. евро.

Не бе построено обаче нищо, а през 2017 г. синдик обяви терените за продажба заради натрупани дългове на инвеститора.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"