Емил Хърсев: Засега България остава в периферията на рецесията в икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/8876577 www.24chasa.bg
Доц. Емил Хърсев

Засега България остава в периферията на рецесията в европейската и световната икономика. Няма гаранция, икономиката е свързана и никой не може да остане изолиран, но по-бавно идват при нас нещата, но тези 7% спад, с които ни плашеха, няма да се случат в България.

Това заяви финансистът Емил Хърсев пред Нова телевизия. Добрата новина за България е, че ние все още нямаме потвърдено тримесечие със спад. Вероятно второто ще е със спад, но не в рамките на този, който се предричаше от ЕК, каза той.

В момента спиране на работа няма в нито един сектор, а ако има отрасли, които не могат да работят нормално, както е в туризма, причината е потреблението, обясни Хърсев.

Туризмът има малък дял в БВП, под 8%, но това е отрасъл с много заети, абсорбира работна ръка и е по-важен за безработицата. Вероятно в туризма ще имаме отново освобождаване на работниците, но с мерките, които се прилагат, според синдикатите са запазени 150 хиляди работни места, допълни той.

Възможно е наесен да имаме и по-голям брой безработни, защото България абсорбира безработни от цяла Европа. Тези, които са умни и хубави, както сами се представят, работещи в чужбина, при първия полъх на вятъра се връщат у нас и се регистрират тук като безработни, за да получават помощи, защото там не могат, коментира Хърсев.

Бизнесът в България се справя добре, допълни той.

До нов дълг ще се стигне при всички положения, най-малкото, защото всички мерки, които бяха договорени по европейската програма, са дългови, прогнозира финансистът. Освен това при въвеждането на тези мерки, които са с дълъг хоризонт напред и е възможно някои от тях да бъдат удължение, трудно е в кризата да дадеш заден ход и да отмениш мярка, която работи.

Най-страшното, за което предупреждават колегите икономисти по света, е хаосът, допълни Хърсев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съпругата на нападателя на хокейния "Питсбърг" Евгени Малкин - Ана Кастерова, попадна в Топ 20 на най-сексапилните жени в Русия. Класацията бе изготвена от читателите на местното издание на списание "Максим". Красивата госпожа, която е спортна водеща, заема 17-ото място. Първа в певицата Ана Плетньова

Съпругата на Рио Фърдинанд – Кейт, се ядоса на коментар в социалните мрежи. Тя беше обвинена от последовател в лъжа, че кара тежка бременност. Това извади извън нерви жената на бившия капитан на "Манчестър Юнайтед", която го нареди добре под коментара. Кейт е в напреднала бременност и в скоро време тя ще дари Фърдинанд с четвърто дете

Бившата половинка на Григор Димитров - Никол Шерцингер, намери време в натоварения си график за малко глезотии. Тя сподели в социалните мрежи момент от релаксиращия си ден, в който се наслаждава на инфрачервена сауна. 42-годишната певица вдигна градусите на последователите си с горещи снимки по бельо, което само подчертаваше пищните й форми