В Беларус започва предсрочно гласуване на президентските избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/8877026 www.24chasa.bg
Беларуският президент Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

В Беларус днес започва предсрочно гласуване на президентските избори в общо 5767 секции, включително 44 извън страната, предаде ТАСС.

Освен сегашния президент Александър Лукашенко за висшия пост претендират още четирима кандидати, регистрирани за изборите; избирателната комисия отказа регистрация на други двама.

Основният вот е насрочен за 9 август. Беларуската опозиция вижда в предсрочното гласуване възможност за фалшификации, посочва агенцията.

Днес се очаква и годишното обръщение на Лукашенко към беларуския народ и парламента, в което държавният глава ще очертае плановете си за развитие на страната през следващите пет години, посочва БТА. 

В предизборната му програма се казва, че той смята за необходимо до пет години в страната да се проведе референдум за промени в конституцията. Чрез общонародното допитване беларусите "ще определят своите права, задължения, свободи и ангажименти, също и пълномощията на органите на държавната власт", заявява държавният лидер в документа, публикуван днес във в. "Звязда". Лукашенко изтъква, че смята за важно Беларус да запази своята независимост и суверенитет, да отхвърли зависимостта си в петролногазовата, финансовата и други сфери, но без да прилага "шокова терапия". "Миролюбивата ни дипломация бе и си остава залог на сигурността за беларусите", се казва в програмата му.

Кандидат-президентът Светлана Тихановска, подкрепена от няколко опозиционни сили, предвижда в предизборната си програма, публикувана в същия вестник, Беларус да развива партньорски отношения с всички страни, като се ръководи от националните си интереси.

"Трябва да създадем партньорство на равни начала, а не зависимост заради зарибяване с газ или кредити", отбелязва тя. След изборната си победа опозиционерката обещава да вземе мерки "за запазване на стабилността в страната и създаване на условия за честни избори" - нови президентски избори след половин година. А успоредно с изборите да проведе референдум за връщане към конституцията от 1994 г. с оглед ограничаване на президентските пълномощия и мандати.

За президентския пост кандидатстват още Андрей Дмитриев - съпредседател на общественото движение "Говори истината", бившият депутат от парламента Анна Конопацка и Сергей Черечен, лидер на социалдемократическата партия "Грамада". Отказана бе регистрация на още двама претенденти - арестувания бивш банкер Виктор Бабарико и Валерий Цепкало, бивш шеф на беларуския Парк за високи технологии.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради