Вселенският патриарх благодари на румънския патриарх за подкрепата за "Света София"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8877295 www.24chasa.bg
Патриарх Вартоломей СНИМКА: Ройтерс

Вселенският патриарх Вартоломей благодари на патриарха на Румънската православна църква Даниел за изразената подкрепа във връзка със случая със "Света София" в Истанбул, която турските власти превърнаха от музей в джамия, предаде агенция Аджерпрес.

Миналия месец Румънската патриаршия изрази подкрепа за запазване статута на базиликата "Света София" в Истанбул като музей, както и солидарност с всички, които "защитават този символ" на универсалната Православна църква, посочва БТА.

На 8 юли главата на Румънската православна църква Даниел изпрати писмо до Негово преосвещенство Вартоломей, архиепископ на Константинопол - Новият Рим, в което изрази подкрепата на Румънската патриаршия за запазване статута на "Света София" като музей, имайки се предвид неоценимата стойност на тази базилика, единодушно призната като символ на християнската вяра и цивилизация и на универсалното изкуство, което е предопределило и включването й в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство през 1985 г.

Вселенският патриарх Вартоломей благодари за изразената подкрепа и обърна внимание на това, че "никаква намеса в тази сграда не може да закрие, промени или да накара да изчезне посланието на благовестителите и мисията на тази църква". В отговор на писмото на румънския патриарх Даниел, вселенският патриарх Вартоломей посочва, че само използването на катедралата "Света София" като християнска църква "отговаря на нейната същност".

Във връзка с първите мюсюлмански молитви, прозвучали в катедралата "Света София" след 86 години, вселенският патриарх посочва, че мюсюлманите са се молили в "християнска църква" и "в християнска атмосфера, и то не само заради иконите, които са били покрити". Вселенският патриарх посочва, че единствената употреба, която уважава и показва истината и свещената мисия на "Света София", е функционирането й като християнски храм, а включването й в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО потвърждава характера й на символ на християнската вяра и цивилизация и на универсалното изкуство.

Построена от император Юстиниан Велики през 537 г., "Света София" е превърната в джамия през 1453 г. след завладяването на Константинопол. С указ от 1934 г. основателят на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк я превръща в музей. Държавният съвет на Турция анулира този указ на 10 юли, а няколко часа по-късно президентът на Турция подписа друг указ, с който я превърна в джамия, припомня Аджерпрес.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега