Танева: Бюджетът на земеделците става 106 млн. лева (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8877454 www.24chasa.bg
Десислава Танева КАДЪР: БНТ

Когато започнаха тези процеси, ние предприехме поредица от мерки по отношение първо на осигуряването на нормалната работа на земеделските производители. За нас най-важното беше в началото на март. Това каза на брифинг земеделският министър Десислава Танева. 

"Предприехме различни решения по отношение на контрола на вносната земеделска продукция от трети страни. С това за първи път БАБХ на практика работеше на 100-процентова извадка", каза още Танева.

"Ще предоставим на българските земеделски производители 106 млн. лева бюджет", каза министърът. 

Земеделските производители ще получат общо 49 млн. лева по програма "де минимис", обяви на брифинг днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. На брифинга присъстваха и представителите на различните сектори в отрасъла.

За сектор "Животновъдство" по програмата "де минимис" са предвидени 25 660 000 лева. За сектор "Пчеларство", с над 6 хиляди бенефициенти, тази подкрепа ще бъде близо 5 млн. лева. За сектор "Плодове и зеленчуци" бюджетът по обичайния "де минимис" е близо 19 млн. лева.

Още в началото на март, когато тръгна пандемията, осигурихме процеса на производство да бъде непрекъсваем. Контролът на вносната земеделска продукция беше осъществен на 100 процента и осигурихме категорична гаранция на качеството на плодовете и зеленчуците, подчерта земеделският министър.

Успяхме да използваме всички възможности, които ЕК ни предложи, отбеляза Танева. Иницитивата на България за промяна на регламента и прилагане на извънредно подпомагане заради пандемията, ни даде възможност да подкрепим сектора и да предоставим на производителите и на преработвателите общо 106, 321 млн. лева бюджет. Нашето предложение беше за 120 млн. лева, но той бе малко намален от ЕК, уточни министър Танева.

Подмерките "Ковид 1" и "Ковид 2" ще бъдат отворени на 19 август и ще продължат до 21 септември. От 16 октомври до 31 декември ще се извършат обичайните плащания, уточни тя. За първи път секторите "Винопроизводство" и "Розопроизводство" ще бъдат подпомогнати по Ковид 1, както и по програмата "де минимис", подчерта земеделският министър.

Общо 70 млн. евро са средствата прехвърлени от бъдещата Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ към директните плащания, което означава с 12 на сто по-високи ставки за обвързаната подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци. Бюджетът на Схемата за единното плащане на площ ще бъде увеличен с 9 на сто. От това подпомагане няма да бъдат засегнати 4 направления, свързани с животновъдството, които са достигнали лимита на подкрепа.

Договорена е отстъпката за акциза на горивата и на природния газ при оранжерийното производство, посочи министър Танева. Тя каза, че утре част от тези решения ще бъдат приети на УС на фонд "Земеделие".

Десислава Танева каза в отговор на въпрос, че държавната подкрепа за стимулиране на българските производители е била насочена към малките търговски обекти и от нея са се възползвали около 30 търговци по т. нар. къси производствени вериги, но не и големите търговски вериги.

Към момента спад в цената и съответно загуби има отчетени, освен при розата, и за картофите и пипера, коментира Танева.

Общо 35 на сто е пропадането на продукцията от кайсия, което предопредели и дефицита на пазара и високите цени,коментира земеделският министър пред БТА.

Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите, каза, че на срещата при премиера вчера е поставен въпросът за намаляване ставката на ДДС за плодовете и зеленчуците, което по думите й ще направи сектора конкурентен, ще подобри здравето на населението и ще рефлектира в много други отрасли, включително и здравеопазването. Същото предложение е направено и за биопроизводството.

Милтенова уточни, че предложението не е обвързано с конкретни срокове. При зърнопроизводството вече има обратно начисляване на ДДС, за което има получена нотификация, уточни министър Танева. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро