13 г. след като вече не е министър, съд търси от Румен Овчаров 16 млн. лв. заради фалита на “Мини Бобов дол”

https://www.24chasa.bg/novini/article/8878933 www.24chasa.bg

Естествено, че нямам толкова пари, казва една от знаковите фигури в БСП

Убеден е, че делото срещу него и присъдата са поръчкови

13 години след като подаде оставка като министър на икономиката и енергетиката, една от знаковите фигури в БСП - Румен Овчаров, беше осъден за безстопанственост, извършена по времето, когато оглавява мегаминистерството в кабинета на Сергей Станишев.

Наказанието, което получи на първа инстанция от специализирания съд, е 2 години условно. По-впечатляваща обаче е огромната сума, която трябва да възстанови на държавата - 16 млн. лева. Толкова били щетите за “Мини Бобов дол”, произлезли от неговото бездействие.

“Естествено, че нямам 16 млн. лева”, каза бившият министър и бивш лидер на социалистите в София във вторник по Би Ти Ви.

Делото изследва причините, довели “Мини Бобов дол” до фалит. През есента на миналата година дружеството беше обявено в несъстоятелност от Кюстендилския окръжен съд. Решението не е окончателно.

Каква е причината за колапса, в който изпадат мините, прокуратурата разследва от 8 години. Един път Софийската градска прокуратура е водила дело за отдаване на мината под наем и го е прекратила през 2012 г. След това материалите били пратени в окръжната прокуратура в Кюстендил, която също го е прекратила през 2014 г. През 2016 г. разследването е възобновено след сигнал за концесията на Бобовдолския въглищен басейн до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров от комисията по енергетика.

Всъщност с проблемите в мините народните представители се занимават, защото

120 миньори

от рудник

“Бабино”

отказват да

излязат от

галериите

след края на смяната. През октомври 2016 г. те остават три денонощия 500 метра под земята заради неизплатени заплати, осигуровки и лоши условия на труд. Хората протестират и защото е решено “Бабино” да бъде затворен, без те да са предупредени. Оказва се, че било практика да се бавят обезщетенията на съкратените миньори.

Така на 2 февруари 2017 г. бившият министър на икономиката в кабинета “Станишев” е обвинен в безстопанственост заради концесията на “Мини Бобов дол”, довела пък до последвалото тежко състояние. Това става само дни преди да изтече 10-годишният давностен срок.

Година по-късно Софийската градска прокуратура, която по онова време разследва Овчаров, внася обвинителния акт срещу него в специализирания съд. Делото отива там, защото след промени в Наказателнопроцесуалния кодекс от 5 ноември 2017 г. корупцията по високите етажи на властта се гледа от специализирания съд. Безстопанственост и престъпление по служба спадат към тези престъпления.

Овчаров е обвинен за действия, извършени през 2006 и 2007 г. Първото било от 9 септември 2006 до 18 юли 2007 г.

“В качеството си на министър на икономиката и енергетиката, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100% държавно участие - “Мини Бобов дол” ЕАД, въпреки задълженията си

умишлено не е

упражнил

достатъчно

контрол,

в резултат на което са последвали значителни щети за мините”, пише прокуратурата.

Второто обвинение е, че от 31 май 2006 до 26 февруари 2007 г. нарушил служебните си задължения. Целта му била да облагодетелства частното дружество “Ораново” ЕООД.

Това станало, след като осигурил възможност то да добива въглища, които са изключителна държавна собственост.

Според прокуратурата Овчаров бил запознат с лошите финансови показатели на дружеството. Заради това извършил и смяна на съвета на директорите на мините. Новото ръководство предложило три оздравителни плана, но те били отхвърлени.

През пролетта на 2006 г. към дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании. Въпреки изискването при наличие на повече от един кандидат да се проведе търг, Овчаров дал разрешение на “Мини Бобов дол” да отдаде свои активи възмездно под наем за 5 г. на “Ораново” при условията на пряко договаряне. Частната фирма добила 557 256 тона въглища, без да плати такси. Тя била собственост на бизнесмена Красимир Михайлов, известен още като Паргов.

Две финансови проверки показали, че вследствие на договора за наем не било постигнато финансово оздравяване на “Мини Бобов дол”. Дружеството продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи. Овчаров не направил нищо за оздравяването на фирмата.

В първия обвинителен акт прокуратурата изчислява щетата за 8 940 231 лева. Специализираният съд връща делото заради много неточности. Заради тях Овчаров не можел да се защити. В съдебната зала адвокатът му Васил Василев пита възможно ли е министърът, който е принципал на над 300 предприятия, да ги обикаля всичките и да знае във всеки момент, нали затова има дирекции в министерството.

След връщането на делото започва ново събиране на доказателства. Така щетите нарастват три пъти. Според коригирания обвинителен акт от 2019 г.

щетите вече са

24 млн. лв.

Броят на обвиняемите също нараства. Привлечени под отговорност са заместничката на Овчаров Анна Янева. Тя е обвинена на 11 декември 2018 г. Другият обвиняем е бившият изпълнителен директор на мините Пламен Стефанов, обвинен на 10 декември 2018 г. Той бил и член на съвета на директорите, назначен от Овчаров.

Стефанов също е осъден на 2 години условно. Той трябва да плати на държавата още по-голямо обезщетение - 22 млн. лева.

Според обвинението чрез сключения договор за наем на “Ораново” са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък “Бабино” и участък “Бобов дол” от находище Бобовдолски въглищен басейн. С решения на Министерския съвет обаче те били предоставени на “Мини Бобов дол”. Прехвърлянето станало в нарушение на изискванията на Закона за подземните богатства и на Закона за концесиите и без да е установено притежава ли “Ораново” необходимите за добив технически и финансови възможности.

Тезата на Овчаров обаче е друга. Според него делото, а и присъдата, са поръчкови.

“Не е вярно, че не съм упражнил контрол върху някой си и съм прехвърлил права”, каза той във вторник. Според него наемът, който му се присъждал като вина, бил платен и събран.

Той твърди, че съдията по делото Пламен Евгениев не допуснал разпит на свидетели на защитата, както и допълнителни въпроси към експертите. Освен това по времето, когато гледал делото срущу Овчаров, Евгениев бил кандидат за шеф на апелативната спецпрокуратура, тоест пряко зависим от прокурорската колегия. През май тя не избра Евгениев.

“Докато съдът не се произнесе окончателно, както прокуратурата може да твърди нещо си, така и аз мога да защитавам своите позиции. От 100 необосновани обвинения доказателства няма да се получат”, смята бившият министър.

Предстои написването на мотивите и делото да се гледа на втора инстанция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо