Обявиха спад на заразата след рекордните 16 починали, пак пускат фенове на стадиона (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8879236 www.24chasa.bg
Здравният министър проф. Костадин Ангелов обсъди епидемичната обстановка с експертните съвети по вирусология, инфекциозни болести и микробиология. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Няма да затваряме нито хора, нито бизнеси, зарече се Бойко Борисов

Спад на заразените в последните 14 дни отчете новият здравен министър Костадин Ангелов във вторник. Часове по-рано здравното министерство обяви рекордните 16 починали от COVID-19 за денонощие.

Затягане или разширяване на сега действащите противоепидемични мерки не се налага и няма да има. Въвеждане на ново извънредно положение на този етап също не се налага, обяви проф. Ангелов. Становището си той обсъди и с премиера Бойко Борисов. А към края на деня бе издадена заповед, че публиката ще може да се върне на стадионите за футболните мачове. За отварянето на стадионите настояваха агитките на “Левски” и ЦСКА и дори заплашиха със свои протести.

За последните

14 дни новите

заразени у нас

са намалели

с 9,8%,

мотивира се министърът защо няма да налага мерки. Преди това разговаря с експертите от съветите по вирусология, микробиология и инфекциозни болести. Лекарите също не виждали нужда от още мерки. 

Натиск върху здравната система също няма, смята проф. Ангелов. Във вторник обаче бяха отчетени рекордните 824 пациенти с COVID-19 в болница, от тях 43 в интензивни отделения. Преди седмица здравните власти обявиха, че вече се хоспитализират само средните и тежките случаи, докато в началото в болница се приемаха и тези с не толкова сериозни симптоми.

Спад на новите заразени през последните две седмици имало още в Испания с 32%, в Португалия с 15% и в Словакия - 17,5%. В същото време ръст с над 300% отчитат в Кипър и Естония, с над 295% - в Малта. В Гърция повишението е със 152%, в Холандия - със 75%, а в Румъния - с 14,3%, посочи министърът.

Задълбочава се трендът заболяването у нас сериозно да се подмладява.

През юли делът

на заразените на

възраст 15-29 г.

е бил 25%,

докато през май е бил само 10 на сто. Все повече сред засегнатите са и в групата до 50 г.

Основната част от заболелите младежи карат заболяването безсимптомно или с лека симптоматика, но те лесно предават вируса на по-възрастните, напомниха лекари. Преди дни 19-годишен абитуриент от Велико Търново стана най-младата досега жертва на вируса в България.

12 159 инфектирани дотук бяха преброени във вторник, активните от тях са 5071. 204 бяха новите случаи.

Опасенията на специалистите са, че с влизането на заразата в старческите домове смъртността ще расте още. Системата обаче ще издържи, каза проф. Ангелов. Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност. (Колко са хоспитализираните пациенти с COVID-19 по области, виж в таблицата.) 

Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения, докладвал е министър Ангелов на срещата с премиера Борисов. Изготвен е и

план за

разкриване на

допълнителни

легла при

3 сценария,

съобщи той.

Трите варианта предполагат различен дневен брой на заразени у нас - до 150, между 150 и 350 и над 350 случая.

Общо 8415 легла е капацитетът, до който може да дотигне системата при най-мрачната тенденция от по 350 разболяващи се на ден. От тях 7037 са инфекциозни и 1108 - интензивни, посочи проф. Ангелов.

Доколко всички тези легла ще бъдат обезпечени с медицински персонал обаче, е трудно да се каже, не скри здравният министър. Особено след като

проблем с

недостиг на

специалисти

има в много от останалите държави. Лечението на пациентите с коронавируса обаче може да се провежда не само от инфекционисти, но и пулмолози, както и специалисти по вътрешни болести.

За да прецени реалната потребност от специалисти по места, до края на годината здравното министерство ще изготви

карта на

медиците по

области

и по нея ще прецени къде и как да бъдат насочени средствата по европейски програми от фонда за възстановяване.

Запаси от лични предпазни средства за медиците има за от 1,5 до 9 месеца в зависимост дали става дума за ръкавици, маски, гащеризони и т.н., отчете министърът.

Няма да затваряме нито хора, нито бизнеси, зарече се премиерът Борисов.

"Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат“, каза той при разговора си с проф. Ангелов. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега