Биолози призовават за опазване на паразитите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8880097 www.24chasa.bg
Борбата с паразитите се води сложно и трудно, поради развитието на младите форми вътре в запечатаното пило, където са трудно достъпни за действието на противо-кърлежните лекарства.

Паразитите не се радват на добър имидж, но според биолозите те не са по-лоши от бозайниците, рибите или птиците, и също като тях са застрашени от изчезване и трябва да бъдат взети мерки за опазването им, пише "Популярная механика".

Само четири процента от известните паразити могат да заразят хората, а повечето от останалите са важни за околната среда. Те например регулират броя на популациите от различни видове, които в противен случай могат да се превърнат във вредители в резултат на неконтролируем растеж, съобщи БТА.

Въпреки това към днешна дата на науката е известна само една десета част от паразитите. Повечето от тях остават неизследвани и следователно не попадат в никакви природозащитни програми. Този факт се е оказал достатъчно притеснителен за учени от САЩ, Австралия, Испания и други страни, които са публикували глобален план за защита на паразитите в списанието Biological Conservation.

"Паразитите са невероятно разнообразна група от видове, но ние не осъзнаваме колко ценно е това биологично разнообразие. Целта на тази публикация е да покаже, че губим паразити и функциите, които изпълняват, без дори да ги разпознаваме", казва Челси Ууд от Вашингтонския университет.

Предложеният от учените план съдържа дванадесет цели за следващото десетилетие, една от които е да се идентифицират половината от съществуващите видове паразити.

"Ако видът няма име, ние не можем да го спасим. Повечето животни и растения отдавна имат имена, но досега специалистите са открили само малка част от всички паразити", допълва Колин Карлсън от университета на Джорджтаун.

Учените предлагат да се създаде червен списък с паразити и включването им в изследвания, посветени на биоразнообразието, дигитализирането на колекции от паразити, информирането на широката общественост за надвисналата над тях заплаха, приемане на закони за защитата им и редица други мерки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега