Радио Китай: Забраната на TikTok е лоша новина за САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8880321 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Вчера президентът Доналд Тръмп заяви, че американският бизнес на приложението за видеосподеляне TikTok трябва да бъде продаден на местна компания преди 15 септември, като заплаши, че в противен случай то ще бъде забранено, съобщава Радио Китай.

Според бившия съветник към Министерството на правосъдието на САЩ и известен адвокат в областта на правата на потребителите Джийн Кимелман, думите на президента не почиват на никаква законова основа. Опитът на Белия дом да прекрати бизнес на TikTok в САЩ, използвайки като мотив националната сигурност прилича на действията му спрямо „Хуауей“ .

Професорът по право в Станфордския университет Марк Лемли също смята, че до момента Вашингтон не е представил солидни аргументи как точно TikTok застрашава националната сигурност на страната.

Редица западни медии са на мнение, че националната сигурност е предлог, който САЩ използват, за да оказват натиск и ограничават бизнеса и развитието на китайски компании в сферата на високите технологии.

Другата причина за плановете на САЩ да забранят TikTok се крие в конкуренцията, която китайската компания представлява за редица американски интернет гиганти. Благодарение на иновативния си бизнес модел TikTok успя да привлече многобройни потребители, разбивайки монопола на американските компании в социалните мрежи. Действията на Вашингтон показват, че той е притеснен от повишаването на конкурентоспособността на китайските компании в дигиталния сектор.

През последни години САЩ ограничиха значително достъпа на китайски инвеститори до своя пазар, забраниха износа на комуникационни технологи и оборудване за 5G мрежата, а сега тяхна мишена стана приложение за видеосподеляне. От действията им става ясно, че за американските политици пазарна икономика и справедлива конкуренция са само инструменти, чрез които да реализират свои цели. Но това, което явно не разбират е, че ако водещи и перспективни компании в секторите на науката и технологии се оттеглят от пазара в САЩ, той ще загуби своята привлекателност.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"