Ливан, малката близкоизточна страна, белязана от драми

https://www.24chasa.bg/novini/article/8881194 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Ливан е страна с крехък баланс между различните общности, която е преживяла 15 години гражданска война, често се е озовавала в менгеме между Израел и Сирия и е ставала странична жертва на остри регионални напрежения.

Ударената вчера от смъртоносни експлозии страна преминава през най-тежката си икономическа криза от десетилетия, със срив на националната валута и масови уволнения, които от месеци подхранват социалното недоволство.

Между Израел и Сирия

Страната е преживяла 15 години гражданска война от 1975 до 1990 г. и е била под сирийско опекунство от 90-те години до изтеглянето на сирийските войски през 2005 г. А политически институции дълго време бяха парализирани от противопоставянията между про- и антисирийците.

През март 1978 г. израелската армия навлиза в съседен Ливан, за да сложи край на атаките на Организацията за освобождение на Палестина и я изтласква до река Литани преди да се оттегли през юни.

Израел отново нахлува в Ливан през юни 1982 г. и установява буферна зона, за да обезпечи сигурността на селищата в Северен Израел.

През 2006 г. избухва война между Израел и шиитското движение Хизбула, което е създадено след израелското нашествие и се финансира от иранските Гвардейци на революцията.

Могъщото шиитско движение през 2013 г. призна, че негови бойци участват във войната в Сирия на страната на режима на Башар Асад. Тази намеса допълнително разцепи политическата сцена в Ливан.

А сирийският конфликт редовно прелива в Ливан. Редица атентати удариха Бейрут и други райони на страната.

Множество вероизповедания

Ливан, на чието знаме е изобразен кедър, е една от най-малките страни в Близкия изток с площ от около 10 000 кв. км, със западна граница Средиземно море.

Страната е смятана за относително либерална в един по-скоро консервативен регион и религията тук заема първостепенно място. В Ливан има 18 религиозни общности, а държавата се управлява от сложна система на подялба на властта между различните вероизповедания.

Огромен дълг

През март Ливан за пръв път в историята си обяви неплатежоспособност.

Според международната агенция Стандард енд Пуърс държавният дълг е 92 милиарда долара или близо 170 процента от БВП, едно от най-високите съотношения в света.

През май Ливан започна преговори с Международния валутен фонд, за да получи жизненоважна помощ в рамките на изготвен от правителството спасителен план. Този процес обаче продължава да буксува.

Недоволството предизвика през октомври 2019 г. безпрецедентно протестно движение срещу управляващата класа, която почти не се е променила от десетилетия и е обвинена в корупция.

Близо половината ливанци живеят в бедност, а 35 процента от активното население са безработни по официални данни.

Икономическо бреме на бежанците

С население от 4,5 милиона души Ливан заявява, че е приел 1,5 милион сирийски бежанци, в това число близо един милион регистрирани в ООН.

Над три четвърти от семействата на сирийските бежанци живеят под прага на бедността според Върховния комисариат на ООН за бежанците. Те често пъти разчитат на помощи от неправителствени организации и трудно свързват двата края.

Франкофония

След френския мандат (1920-1943 г.) Франция е традиционен съюзник на Ливан, който членува в Международната организация на франкофонията.

В страната има около 300 френскоезични учебни заведения, но оцеляването им е застрашено от икономическата криза.

/БТА/

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На съд за кражба на впечатляващите 800 000 лева от италиански бизнесмен отива скандалната аферистка от Велико Търново Наталия Боянова. Срещу оправната дама, която има и предишни присъди, са повдигнати обвинения за измама, фалшифициране на документи и присвояване в особено големи размери. Жертва на схемата е италианецът Масимо Поджо

Синът на Мишо Шамара проби в европейските клубове с няколко свои рап парчета. Песните на прочулия се в САЩ с артистичното име Lil Sha- Лил Ша се въртят от известно време в нощни заведения в Полша, Чехия и други страни на Стария континент, разкриват запознати с кариерата на 16-годишния изпълнител. Последният хит на наследника на Мишо Шамара е в

Лични и фирмени сметки на Стойне Манолов са запорирани заради обвинения хазартен бос Васил Божков! Действията на разследващите поставят под въпрос бъдещето на комплекса "Царско село" и функционирането на едноименния футболен клуб, собственост на бизнесмена, научи "България Днес". Спецпрокуратурата налага запор на авоарите на Манолов по Закона за