Изяли сме 12 000 тона палма на сирене, двойно по-малко от 2019 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/8882114 www.24chasa.bg

Агенцията по храните поднови проверките на млечни продукти

12 000 тона палмово масло е внесено у нас от началото на годината, което е двойно по-малко от същия период на 2019 г. Това съобщи д-р Сергей Иванов от асоциация “Активни потребители”. Или в коронакризата българинът е предпочел повече истинско сирене и кашкавал от мляко.

Цената на истинския кашкавал е над 9 лв./кг, а качественото сирене от мляко е поне 6 лв./кг, твърди Иванов. Продуктите с цени под посочените били с прекомерно съдържание на вода и немлечни мазнини. Експертите съветват българите да се откажат да купуват евтини млечни продукти и да заложат на качеството.

Консумацията на сирене с палма не е полезно за здравето, защото може да доведе до болести най-вече на сърцето, обясни експертът от “Активни потребители”. 70% от внесеното палмово масло у нас е за консумация като заместител на млякото в сиренето и кашкавала и в кулинарията. Останалите 30% се използват в козметиката и за други цели.

Тенденцията в производството на млечни продукти у нас е за намаляване на вредните им съставки, заяви Магдалена Апостолова от Асоциацията на млекопреработвателите. Според нея повечето мандри използват 100% българско сурово мляко, което подкрепя животновъдите и стимулира българското производство.

Млечните продукти са поскъпнали с 2% на стоковите борси тази седмица заради ръст в цената на тока и консумативи, обясни Апостолова. Според нея има свръхпроизводство на сурово мляко в Европа, което може да доведе до по-голям внос и у нас.

След прекъсване заради коронакризата Българската агенция по безопасност на храните поднови вчера проверките си на млечни продукти. Заедно с асоциация “Активни потребители” и асоциациите на млекопреработвателите бяха взети 6 проби от столичен хипермаркет. Ще бъдат направени изследвания за наличие на немлечни мазнини и физико-химичен анализ. Той трябва да покаже дали е спазен технологичният процес. Самата процедура по вземане на пробите включва опаковане и запечатване на парче от млечния продукт в стерилен плик. Резултатите от тестовете ще бъдат готови от 5 до 7 дни.

Контролните органи уточниха, че това е първата взета проба от сирене и кашкавал след прекъсването през март. От началото на годината глобите в млекопреработвателния бранш са 4-5, съобщи Райна Иванова, инспектор от агенцията по храните.

Сред най-честите нарушения е високо водно съдържание над описаното на етикета. При откриването на фрапиращи нередности агенцията по храните уведомявала и асоциациите на производителите и на потребителите, за да вземат и те мерки.

Изненадващите проверки за млечни продукти по хранителните магазини се извършват от 2016 г. Инспектират се големи търговски вериги, складове на едро и малки магазини.