Вдигат с до 30% заплати на чиновници (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8882285 www.24chasa.bg
Министерски съвет

Повишенията - заради труда им срещу коронавируса

Заплатите на чиновници, работещи на първа линия, както и на такива, натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, ще бъдат увеличени. Повишенията стигат до 30%, става ясно от решенията на Министерския съвет в сряда.

В Министерството на финансите по-високи възнаграждения ще получат служители на НАП и на Агенция “Митници”. От 1 август работещите на терен и тези, които имат пряк контакт с други лица, ще взимат с 30% повече, за което се преразпределят 22,4 млн. лв. в бюджета на министерството.

Същото увеличение ще получат част от служителите на земеделското министерство, работещи в агенцията по безопасност на храните, Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. За целта правителството отпуска допълнително 5,1 млн. лв. 15 млн. лв. се дават на Министерството на труда и социалната политика - за служители на НОИ, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Агенцията за хората с увреждания, Главната инспекция по труда, Центъра за развитие на човешките ресурси и регионално инициативи, Националния институт за помирение и арбитраж.

За МВР са отделени 29 млн. лв. - за служителите в Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. Те и Главна дирекция “Охрана” ще взимат и по-високо възнаграждание за нощен труд - 1 лв. вместо 25 ст.

С нови заплати ще са и в Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културата” към културното министерство.

А също така и работещите в агенцията за метрологичен надзор, института по метрология, коммисията по стоковите борси, Комисията за защита на потребителите, както и служителите в “Автомобилна администрация”.

С бюджет от 827 500 лв. с 30% ще се вдигнат заплатите в ДНСК. 10,5 млн. лв. се отпускат за по-високи заплати в Медицинския надзор, Агенцията по лекарствата, НЗОК, РЗИ. Служители на Министерството на околната среда също ще имат повисоки възнаграждения заради работата си в РИОСВ, Изпълнителната агенция по околна среда, Басейнови дирекции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро