Ройтерс: На всеки 15 секунди умира по 1 от коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/8882392 www.24chasa.bg
Белгийци носят защитни маски, докато се наслаждават на разходка с лодка по канал в Брюж. СНИМКИ: РОЙТЕРС

СЗО: За 5 месеца се утрои делът на заразените млади хора

Един човек умира от COVID-19 на всеки 15 секунди по света, съобщи Ройтерс. Агенцията е изчислила, че коронавирусът е отнел живота на почти 5900 души във всеки ден от последните 14 дни, или 247 души на час. Същевременно броят на жертвите вече надхвърля 700 хил.

Младите хора, които пълнят нощните клубове и плажовете, са причина за увеличаване на новите случаи на коронавирус в световен мащаб, като делът на заразените на възраст от 15 до 24 г. за пет месеца се е утроил, обяви Световната здравна организация (СЗО).

Анализ на СЗО на 6-те милиона заразени между 24 февруари и 12 юли показва, че делът на хората от 15 до 24 г. е нараснал от 4,5% на 15%. Освен в САЩ, Испания, Германия и Франция, както и азиатски държави като Япония съобщават, че много от новозаразените са млади хора.

Според СЗО като цяло младежите не са достатъчно бдителни и не спазват строго физическата дистанция, освен това пътуват повече, което увеличава рисковете от зараза. Във възрастовата група от 5 до 14 г. заразените сега са 4,6%, но в началото са били 0,8 на сто. Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус каза миналата седмица на брифинг, че младите хора не са неуязвими. Те могат да се заразят, могат и да умрат, могат и да предават вируса на други хора.

Учени от Китайския университет в Хонконг пък твърдят, че коронавирусът уврежда черния дроб на всеки пети пациент. Експертите са изследвали клиничните данни на първите 1040 пациенти, заболели от заразата в Хонконг, на възраст от 22 г. до 52 г. Лекарите са открили сериозни нарушения във функцията на черния дроб у 23% от тях, като повечето са се нуждаели от интензивна терапия.

Същевременно американецът Лий Прайс от Хюстън беше арестуван в щата Тексас, защото с отпуснатия му заем за подпомагане на бизнеса му в условията на коронавируса си купил часовник “Ролекс” и автомобил “Ламборгини”. 29-годишният измамник успял да получи 1,6 млн. долара от фондовете за малки и средни предприятия, чиято цел е да се запазят заплатите на служителите в условията на кризата от COVID-19. Предприемачът е обвинен в измама, тъй като всъщност няма толкова служители, колкото е обявил.

Конгресът на САЩ и администрацията на президента Доналд Тръмп отпуснаха на малкия и средния бизнес над 521 милиарда долара под формата на заеми, за да ги подпомогнат по време на здравната криза, в рамките на огромен възстановителен план, който действа от пролетта насам.