Дълбоки разногласия между сърбите в Хърватия и ръководството в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8883223 www.24chasa.bg
Сръбският външен министър Ивица Дачич СНИМКА: Ройтерс

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че посланията, отправени вчера на честването на 25-ата годишнина от операция "Буря" от хърватските власти, не са били по-различни от посланията им в предишните години, но смята, че присъствието на сръбския представител Борис Милошевич на церемонията в Книн може да бъде използвано за даване на легитимност на тази операция, пише вестник "Данас".

Дачич направи оценката, че председателят на партията на сърбите в Хърватия, Самостоятелната демократическа сръбска партия /СДСП/ Милорад Пуповац, оправдавайки присъствието на Милошевич в Книн, влиза в клишето, с което Белград е осъждан за отношението си към сърбите в Хърватия, предава БТА. 

"Казаха ли /хърватските ръководители/, че са победили великосръбската агресия? Как сърбите отбелязват "Буря" - като етническо прочистване или участват в честването й? Смятам, че сгрешиха, те пък мислят, че ние сме сгрешили в нещо", каза Дачич.

"Тук няма обрат, те не са се променили и се опасявам, че Хърватия ще използва присъствието на Борис Милошевич в Книн като признание, че даваме летитимност на операция, която имаше за последица етническо прочистване на сърбите", каза Дачич в предаване на държавната телевизия РТС, цитиран от вестника.

Председателят на СДСП Милорад Пуповац, който се включи в предаването, каза, че не разбира защо е обвинен, че напада Белград, защото е против политика, която не е била добра нито за сърбите в Хърватия, нито за Сърбия.

"Борис Милошевич нито е чествал, нито е легитимирал нещо в Книн", каза Пуповац и добави, че сърбите се борят за мястото си в политическия живот на Хърватия, за това престъпленията да бъдат наказани и признати, хората да могат да живеят достойно в средите си /в Хърватия/.

Пуповац каза, че в Книн е било казано нещо, които никой от дълго време не е казвал в този град и че военната реторика е била избягвана, доколкото е било възможно и той би искал това да продължи.

"Ако е направена грешка, знаем, че ние ще я платим. А ако не сме направили грешка, ще дойде ли някой да ни каже - извинете, братя", запита Пуповац.

"И когато чувам, как ни поучават, както ни поучаваха в различни времена, особено през 90-те години, когато казвахме, че това няма да свърши добре, че политиката, която сръбският народ водеше тогава, няма да свърши добре и ще се срути първо върху сърбите в Хърватия, някой би искал всичко това отново да се срути върху хората и Борис Милошевич", каза Пуповац.

Той посочи, че за първи път се е водил разговор за събитията, за сръбските жертви и страдания и какво се очаква в бъдеще.

"Направена бе първата стъпка. Не бива да спираме дотук", каза Пуповац и добави, че му е много тежко и не може да разбере защо го нападат, че напада Белград защото се обявява против политиката, която не е била добра нито за сърбите в Хърватия, нито за Сърбия.

"Буря" е престъпление и никой няма да може да промени тази истина, заяви на свой ред сръбският министър на отбраната Александър Вулин. "Който и сърбин да купят или довлекат на честването на затриването на сърбите и да го подредят да стои до /хърватския генерал, командвал операция "Буря" Анте/ Готовина и другите усташи, няма да могат да променят истината за гражданската война, която предизвикаха, за клането и убиването на сръбски деца в бежанските колони", заяви Вулин в съобщение на министерството на отбраната.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София