Радио Китай: Лошите решения на американските политици ще отекнат по целия свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/8883548 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Макар Федералният резерв на САЩ да обеща, че ще предприеме оптимални мерки за стимулиране на икономиката на фона на разрастваща се епидемия от COVID-19, тя търпи сериозен спад. През юли индексът на щатския долар отбелязва най-големия спад за последните 10 години, а за второто тримесечие сривът на БВП е бил 32,9%, рекордно висок от 1974 г. насам, когато този показател започва да се отчита.

Защо епидемията оказа толкова голямо влияние върху американската икономика?

Според някои анализатори, ключово в настоящата ситуация се оказва политизирането на ситуацията и опитите на американските политици да извлекат дивиденти от здравната криза, дори с цената на човешки животи и поставяне на съдбата на страната на карта. Лошото справяне с епидемията ще има дългосрочни негативни ефекти върху икономиката на САЩ, смята професорът от Харвард Стивън Уолт.

По-лошото обаче е, че решенията на американското правителство ще имат последствия не само за страната, но за целия свят.

В подхода си към епидемията САЩ се отклониха от отговорността, която имат като голяма държава, и пречат на международното сътрудничество за овладяване на болестта. Свидетелство за това е, например, решението им за излязат от СЗО в ключов за справяне с пандемията момент.

САЩ създават рискове за възстановяването на глобалната икономика, тъй като тяхната заема 1/4 от нея. Епидемията нанесе сериозен удар на ресторантьорството, туризма и други сфери, доведе до нарастване на безработицата, което на свой ред причини рязък спад на потреблението и вноса. Тези фактори обективно намаляват връзките на американската икономика със световната и оказват негативно влияние върху световното икономическо възстановяване.

Като единствената супердържава репутацията и ръководната роля на САЩ в света никога не са били на толкова ниско ниво. И всичко това се дължи на арогантната политика „Америка на първо място“, хегемонизма и грижата единствено за собствените интереси.

(От  Радио Китай)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г