Лидерът на турските националисти Бахчели призова Акшенер да се върне в партията му

https://www.24chasa.bg/novini/article/8884297 www.24chasa.bg
Девлет Бахчели СНИМКА: Ройтерс

Лидерът на турската Партия на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели призова опонента си Мерал Акшенер, която основа Добра партия, да се завърне в ПНД.

"Върни се в партията, тук е твоят дом. Явно е, че с тази коалиция /Национален алианс на Добра партия с Народнорепубликанската партия (НРП) и неофициално обявената подкрепа на прокюрдскта Демократична партия на народите - ДПН/ ще попаднеш в ямата, а завръщането ти в най-скоро време в лоното /на ПНД/ ще бъде правилно решение ", каза Бахчели пред журналисти.

Бахчели направи това изявление по повод на това, че Акшенер тези дни е посетила "Света София" в Истанбул, за да участва в обеден намаз.

Същевременно Акшенер не уважи поканата, която й бе изпратил Бахчели за намаза при откриването на джамията преди две седмици, мотивирайки се, че е в карантина, тъй като секретарят й се оказа с позитивен тест за COVID-19.

Изглежда Бахчели е видял положителен знак в посещението на Акшенер в превърнатата в джамия "Света София", който я противопоставя на коалиционните й партньори, за да я покани публично да се върне при него, тъй като доскоро я критикуваше остро и я наричаше с най-тежки епитети.

Мерал Акшенер дълги години бе дясната ръка на Бахчели, тя стана първата жена-министър на вътрешните работи, беше и заместник председател на турския Меджлис, предава БТА.

По едно време тя изпадна в конфликт с лидера Девлет Бахчели и той я отлъчи от партията и от всички постове, които бе заемала. След това Бахчели направи завой към Ердоган, сключи коалиционен съюз с президента и лидер на ПСР, наречен Републикански Алианс, и оттогава са най-близки съратници.

Мерал Акшенер не остана със скръстени ръце и основа своя партия - Добра партия. Някои я наричат "турската Желязна лейди". Други я смятат за най-силния конкурент на Ердоган.

След парламентарните избори, на които Мерал Акшенер се провали, мнозина й предричаха политическо забвение. Но лидерката и нейната "Добра партия" за местните избори се присъединиха към опозиционния на Ердоган-Бахчели Национален Алианс и заедно с основната опозиционна Народнорепубликанска партия и с неофициално обявената подкрепа на кюрдските гласове отвоюваха Истанбул и други ключови градове в Турция.

Девлет Бахчели има славата на политик, чието поведение определя насоките в турската политика /парламентарните избори в последно време се насрочваха все по предложение на Бахчели/. Твърди се, че Бахчели има изключително влияние върху Ердоган, защото благодарение на националистите Ердоган спечели последните парламентарни избори. Бахчели е убеден защитник на президентската система начело с Ердоган.

В същото време се твърди, че в част от средите на националистите има недоволство от завоя на Бахчели към ислямистите на Ердоган, от една страна, а от друга - заради отлъчването на заслужили кадри, които са критично настроени, и естественото им преминаване в Добра партия. Бахчели досега успява да тушира и да не допусне поведението на недоволните да излезе на преден план. Наскоро например отлъчи от ПНД известен дългогодишен депутат, а областното ръководство на ПНД в град Орду подаде оставка в знак на протест срещу този акт.

Междувременно се случи нещо, което наля масло в огъня на критиците на Бахчели. На церемонията по откриването на "Света София" като джамия ръководителят на Дирекцията по религиозните въпроси (Диянет) Али Ербаш в проповедта си посочи, че " всяко имущество, което е завещано /от султан Мехмет Втори/ е неприкосновено в нашата вяра и изгаря всеки, който го докосне; хартата на дарителя е непроменима и всеки, който я наруши, е прокълнат".

Тези думи се възприеха като оскърбителни по адрес на основателя на модерната светска република Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Бахчели обвини ръководителя на Диянета /когото някои наричат духовния водач на Ердоган/ в поругаване на паметта на Ататюрк.

Акшенер тези дни бе засечена от репортерите да кумува на сватбеното тържество на бивш известен функционер от обкръжението на Бахчели. Интересното е, че другите кумове бяха отцепилите се от Ердоган Али Бабаджан и Ахмет Давутоглу, които основаха собствени политически партии, алтернативни на Ердоган.

С излизането на политическата сцена на новите партии се активизираха и търсенията на лидерите по въпроси, отнасящи се до коалиции.

Не е случайно, че Бахчели в призива си към Мерал Акшенер акцентира, че "такава една коалиция ще те тикне в пропастта" и я съветва: "по-добре се върни у дома си и да бъдеш спокойна и сигурна".

На фона на тези събития призивът на Бахчели към Мерал Акшенер да се върне в ПНД предизвика силен отзвук. Изглежда изненадващо, като се има предвид, че като политици двамата имат различни гледни точки. Акшенер защитава парламентарната система и разделението на властите, докато Бахчели е твърдо за президентската система начело с Ердоган.

Помощникът на Мерал Акшенер Юмит Дикбайър незабавно върна топката на Бахчели. "Ние сме си в нашия си дом. Нека се замислят онези, които се присъединиха към опашката на други и загубиха пътя към дома си", заяви той.

Близък до националистическите среди анализатор коментира, че "Бахчели не току-така предложи лулата на мира на Мерал Акшенер. Думите му съдържат едно послание, а какви ще бъдат последствията, предстои да видим", според анализатора.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз