Жените в Турция са поели основната част от товара на неплатената работа по време на изолацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8884679 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Турските жени са вършили шест пъти повече домакинска работа отколкото мъжете по време на карантината, наложена с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, сочи проучване, осъществено с подкрепата на Програмата на ООН за развитие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Проучването, проведено през май с участието на над 2400 жени, показва, че жените са били натоварени с повече неплатена работа по време на изолацията, въпреки че мъжете са прекарвали значително повече време, работейки вкъщи.

Разликата между двата пола при платената работа се е стеснила по време на карантината в резултат на промяна в схемите на работа и намаляване на часовете платена работа на мъжете, сочи проучване.

Същевременно разликата между половете при неплатената работа и общото времетраене на работата се е увеличила: като цяло обемът на работата на жените, включително платена и неплатена, е нараснал, докато при мъжете е намалял, установява анкетата.

"Тези заключения доказват очевидната действителност на растящия товар на неплатената домакинска работа и грижи, които жените полагат в допълнение към трудовата им дейност", казва Клаудио Томази, постоянен представител на Програмата за развитие на ООН в Турция.

"Тази ситуация показва спешната нужда от промяна на политиката, която да донесе по-равноправно поделяне на неплатената домакинска работа между жените и мъжете", отбелязва той.

Това се наблюдава не само в Турция. Подобни проучвания показват, че работещите майки в Европа и Съедините щати са поели по-голямата част от домакинските задължения и грижата за децата по време на изолацията. Същевременно жените са били изложени в по-голяма степен на домашно насилие в този период, отбелязва агенцията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София