Веселин Марешки: Варна има огромен потенциал

https://www.24chasa.bg/novini/article/8884851 www.24chasa.bg

Трябва много повече да изискваме от тези, които носят отговорността, казва лидерът на партия ВОЛЯ

- Г-н Марешки, какво е за Вас Варна?

- Варна е родният ми град, който много обичам. Това е връзка за цял живот. Пътувал съм почти из целия свят, но винаги се връщам тук.

- Много българи напуснаха страната и родните си места. На Вас идвала ли ви е такава идея някога?

- Много е жалко, че политиците на прехода допуснаха толкова българи да си тръгнат и да търсят късмета си в други държави. Семейства с години живеят разделени от граници и разстояния, виждат се само по интернет. Това е тъжна съдба. И наистина всички, които са управлявали през последните 30 години, носят вината за тази емиграция. Да, живеем в свят, в който човек може да избира свободно къде да се установи. Но съм сигурен, че няма българин в чужбина, който да не иска да се върне. Само че има едно условие - ако тук също може да се развива така, както в някоя европейска държава или в САЩ например.

Аз никога не съм мислил да напусна България. Бях убеден, че и тук има поле за изява, макар и да е доста по–трудно. Даже съм убедил приятели да не заминават. И децата ми са тук, вече създадоха свои семейства. Няма по-ценно нещо от това да сме здрави и да сме заедно, близо един до друг.

- Затова ли влязохте в политиката – да помогнете да не напускат младите хора?

- Това, което вие казвате, би било следствие от моите цели в политиката. Създадох ВОЛЯ, защото битката с картела и грабителите на народа не може да се води от един човек. Да, аз започнах, но тази битка трябва да е на държавно ниво. На ред са институциите. Смятам, че присъствието в парламента на такива като нас – неопетнени от провалите на прехода, незабъркани в корупционни и лобистки схеми, e червена лампа, предупреждение за статуквото. Хората виждат, че може да има и друг вид политици – нещо, което вече май бяха забравили. За жалост, някак повечето българи свикнаха, че щом е политик, значи е крадец, измамник, лъжец. ВОЛЯ показа, че политиката има и друго лице и то е правилното – почтеност, професионализъм, грижа за народа на първо място.

От началото на юли ВОЛЯ е в кампания и сме сред хората, защото събираме подкрепа за една изключително важна антикризисна мярка:

- Безплатни лекарства

за пенсионери над 65 години

- Безплатни лекарства за деца

и ученици до четвърти клас

- Намалени с 50% лекарства

за ученици от пети до осми клас

Вече над 150 000 души са се подписали в подкрепа на тази наша инициатива. Дано не минат месеци, докато останалите партии я осъзнаят, както често става с полезни за българите идеи, които им даваме. Стигат до нашето, но много бавно. Какъвто е случаят с държавните бензиностанции. Говоря за това от четири години!

- В тази връзка да Ви върна към месеците, в които оправяхте дупки по улиците във Варна. Защо беше тази кампания?

- По няколко причини. Първо, защото в дните, в които в парламента имаше празни дебати, неводещи до нищо реално за българите, решихме да правим нещо полезно. Оправяхме тези дупки – общо са над 150. Показахме, че не е нито сложно, нито скъпо.

Второ, варненци не заслужават да живеят в такъв разбит и лошо управляван град. Варна има огромен потенциал да е най-красивият и най-развитият град в България! Но е нужно същото, което трябва и за доброто управление на държавата - честни политици, които знаят какво правят и най-вече мислят за стандарта на живот на хората. Не познавам варненец, който да е доволен от състоянието на града. Трябва много повече да изискваме от тези, които стоят в общината и носят отговорността.

- Какво е Вашето пожелание към варненци по случай празника?

- И на варненци, и на всички българи пожелавам да мислят кого избират и кого овластяват да ръководи страната, градовете им, живота им! Няма как да вкарват в парламента едни и същи години наред и да очакват различен резултат. Нека дойдат във ВОЛЯ и заедно да преобразим и Варна, и България. И, разбира се, всички да са живи и здрави.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София