До 15 години 65% от битовите отпадъци трябва да се рециклират

https://www.24chasa.bg/novini/article/8885426 www.24chasa.bg
Депо за отпадъци Снимка: Архив

До 2035 г. 65% от битовите отпадъци трябва да бъдат подготвяни за повторна употреба и рециклиране.

Това гласят промени в Закона за управление на отпадъците, пуснати за обществено обсъждане. Те се налагат заради изисквания на европейска директива.

В проекта са заложени и междинни цели от 55 и 60% съответно за 2025 и 2030 г., за да се ускори преходът към кръговата икономика. Заедно с това депонирането на битови отпадъци трябва да се намали до 10% до 2035 г., което може да бъде отложено с 5 години, при условие че държавата е постигнала намаление до 25%.

В новия закон са въведени и дефиниции на различните видове отпадъци.

Битови отпадъци са хартия и картон, стъкло, метали, пластмаса, биологични отпадъци, дървесина, текстил, опаковки, отпадъци от електрическо и електронно оборудване, от батерии и акумулатори, както и обемни отпадъци, включително дюшеци и мебели.

Биоотпадъци са биоразградими отпадъци от паркове и градини, хранителни и кухненски отпадъци от домакинства, офиси, ресторанти, търговски обекти и предприятията на хранително-вкусовата промишленост.

Дадени са определения и за неопасни отпадъци, хранителни и такива от строителство и разрушаване.

Друга новост е, че производителите на продукти вече ще се задължават да поемат финансова и евентуално оперативна отговорност за управление на отпадъците като етап от жизнения цикъл на продукта, което включва събирането, сортирането и третирането им.

Дейността по управление на отпадъците се разширява, като вече включва не само събиране, транспортиране, обезвреждане, оползотворяване на отпадъците и следексплотационна грижа за депата, но и сортиране на отпадъци и действията, предприети в качеството на търговец или брокер.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Футболистът на "Реал" (Мадрид) Федерико Валверде призна, че треньорът Зинедин Зидан е повлиял за обрата при драматичната победа с 3:2 над "Бетис". Именно уругваецът вкара първото попадение в срещата. Домакините от град Севиля обърнаха чрез Манди и Карвальо още до почивката. "Реал" стигна до 2:2, след като Емерсон си отбеляза автогол