Опит за “Боянски ливади 2” - със стари послания на Радев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8885455 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев и проф. Александър Маринов при представянето на стратегията в “Бояна”. СНИМКА: Йордан Симeонов

Премиерът така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят, каза президентът

Опит за “Боянски ливади 2” направи президентът Румен Радев в четвъртък. В бяла шатра на терасата на НИМ в резиденция “Бояна” на маса с бяла покривка и в присъствието на медиите той остро критикува правителството. Отново.

Сцената напомня август 1992 г., когато президентът Желю Желев свика медиите на поляната в “Бояна”, за да обвини кабинета на СДС начело с Филип Димитров, че е обявил война на всички - на президента, медиите, извънпарламентарните партии, синдикатите, църквата. След 2 месеца кабинетът падна.

28 г. по-късно Румен Радев отново избра “Бояна”, за да критикува кабинета “Борисов 3”, но не извади теза, различна от досегашните му.

“Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с единна воля и активна гражданска позиция”, заяви Радев и похвали българите, че са излезли “от апатията и хипнозата на пропагандата”. Статистиката опровергава думите на премиера, че в последните 3 г. България е била в челото на най-бързо развиващите се държави в Европа. Премиерът така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят, каза той.

Трябва да разберем в дълбочина причините защо стигнахме дотук и едва тогава да градим реалистични планове за бъдещето, обясни Радев.

Той говори на представянето на първата част от изготвения от неговия Стратегически съвет Национален стратегически документ. На срещата присъстваха членовете на съвета и секретари и съветници на държавния глава. Начело на съвета е червеният социолог проф. Александър Маринов, който представи анализа. (Кои са членовете на съвета - виж инфографиката.)

Стратегическият съвет няма да даде готова рецепта, обясни президентът. Документът ще бъде представен на 3 етапа - състоянието на страната, анализиране на причините за него и формулиране на визия и действия за успешното развитие на държавата. Той ще бъде обсъждан с максимално широк кръг от граждани и организации.

Съветът ще работи с гражданската инициатива “Ние, е-народът” и ще се приемат предложения през няколко социални мрежи. На обществено обсъждане ще бъдат поставени въпроси, сред които: Смятате ли, че днес България е държава с конкурентоспособна икономика? Ще бъде ли през 2030 г. държава с висок жизнен стандарт?

Ключът към успеха е в единната гражданска позиция, затова призовавам всички сънародници, независимо къде се намират - тук или зад граница, за активност и изразяване на мнение. Никой не може да реши нашите проблеми освен самите ние, каза Радев.

Проф. Маринов пък критикува водещия стратегически документ на правителството и обяви за “стратегически неуспех” Националната програма за развитие “България 2020”. Нереалистични били и заложените цели и индикатори в програмата “България 2030”.

Юлиан Попов: Играе си на премиер

Дали харесвате, или не харесвате президента, дали му вярвате, или не, дали разчитате на него, или не, дали го смятате за патриот, или продажник, с едно нещо би трябвало да се съгласим - не е негова работа да изготвя стратегия за национално развитие.

Причините са три. Първата е, че това не е негова работа, съответно никой няма да му обърне внимание, както не беше негова работа да търси главен прокурор, съответно никой не обърна внимание на усилията му. А можеше да се държи по̀ като президент и може би щеше да предотврати катастрофалното назначение на Гешев.

Втората причина е, че не знае как. Събрал е стратегическа група, не коментирам членовете ѝ, но не става и ще се допитват до хората. Каквото кажат те, това ще е стратегията. Нишата “не знам, ще питам хората” вече е заета от Слави Трифонов, Мая Манолова и фейсбук. Иначе за питането има “Алфа Рисърч” и НСИ. Третата причина е, че не знае защо. Стратегическият съвет се събрал, редят думи като категорично и безапелационно и критикуват националната стратегия 2020 с аргумента, че 90% от хората не знаели за нея. Това не е червената книжка на Мао, че хората да четат и да знаят някакъв държавен документ, пък било то и националната стратегия 2020. Та съветът ми е: стойте в периметъра на президентските правомощия, функции и компетентности и вижте дали можете да направите нещо оттам. Има какво. Да си играете на министър-председател, е най-добрият начин да се провалите в работата си. Плитките басейни са за плуване, не са за високи скокове във вода. А идеята, че държавата трябва да се управлява със стратегия, която всички граждани четат на разсъмване, е несъстоятелна.

(Коментарът на бившия екоминистър е от фейсбук)

Петко Симеонов:

Или върви към

свой проект,

или дава рамо в

борбата в БСП

Радев или прави крачка към свой политически проект, при което ще издуха не само БСП от политическата сцена, или се включва във вътрешнопартийната борба в БСП за лидерския пост. Ще даде рамо на припознатия от него кандидат за председател.

Освен това Радев казва: В държавата има институционален блокаж. Кой създаде блокажа? Атакува изпълнителната власт (снемане на доверие и отказ от диалог), атакува съдебната власт (иска оставка на главния прокурор), атакува парламента (иска неговото разпускане и предсрочни избори).

(От коментар във фейсбук на един от учредителите на СДС)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември