Нов закон: глухите с право на 120 ч годишно безплатен превод

https://www.24chasa.bg/novini/article/8885462 www.24chasa.bg
Жестомимичният преводач Таня Димитрова

До 120 часа годишно безвъзмездна преводаческа услуга ще имат глухите и сляпо-глухите, каквато е практиката в много страни от ЕС. Това е записано в първия проектозакон за българския жестов език, публикуван от Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане.

Досега хората с този проблем са ползвали само 10 часа годишно, което било крайно недостатъчно, за да им се гарантира правото на достъп до пълноценна информация и комуникация. Ще има и списък на преводачи за български жестов език към Агенцията за хората с увреждания.

Шефовете на администрацията в системата на изпълнителната власт и кметовете трябва да осигуряват услуги на глухите. Болниците, спешната помощ и следствието също ще търсят преводачи от списъка, за да окажат подкрепа на нечуващите над лимита от часове.

За глухите и сляпо-глухите ученици в училищата се въвежда специален учебен предмет “български жестов език”, а в детските градини - специално образователно направление по български жестов език. Обученията ще се осъществяват от педагогически специалисти от професионални направления “Педагогика” и “Педагогика на обучението по…” или по специалност “Българска филология” с придобита професионална квалификация “учител по български жестов език”. Университетите трябва да осигурят условия за подготовка на специалисти по български жестов език. В процеса на обучение глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще ползват до 60 часа допълнително преводачески услуги на семестър.

Жестовият превод на централните тв новини също е записан в закона - заложено е “осигуряване на жестов превод на новинарските и публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика от доставчиците на аудио-визуални медийни услуги”. Изисква се да се излъчват най-малко веднъж на денонощие, като задължително се включва часовият пояс от 19 до 22 ч.

Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Наредбата на МТСП, която трябва да определи начина, по който ще се дават часовете за превод, както и ставката от МС, трябва да влязат в сила 6 месеца след приемането на закона. Обучението по новия предмет пък ще започне от 2026 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега