Амониевият нитрат - любим за бомби

https://www.24chasa.bg/novini/article/8885522 www.24chasa.bg
Селитра СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

Хиляди тонове амониев нитрат взривиха Бейрут и показаха смъртоносния потенциал на този разпространен селскостопански тор. С химична формула NH4NO3 амониевият нитрат е срещащо се в природата силно разтворимо бяло кристално твърдо вещество, по-известно като селитра.

Най-големите находища са в пустинята Атакама в Чили, откъдето се добива. В наши дни почти 100% от използвания химикал са синтетични, произведени с реакция на амоняк с азотна киселина. Използва се предимно в селското стопанство като евтин тор. Той е и ключов компонент на ANFO - промишлен експлозив, използван в минното дело, кариерите и строителството. Повечето държави имат регламенти, контролиращи съхраняването му, за да са сигурни, че е безопасно.

Конкретни обстоятелства превръщат амониевия нитрат от стабилно съединение в експлозив и без гориво. Класифициран е като “енергиен материал”, който произвежда топлина, докато се разлага. Докато гори, преминава през химически промени, които водят до производство на кислород, което поддържа огъня и го разпалва.

Поради ниската си цена и наличността торът е използван за направата на бомби. Амониевият нитрат е двигателят зад експлозията, но изисква детонатор и гориво. Когато гръмне бомба с тора, първо се взривява детонаторът. Бързото отделяне на кислород заедно с енергията от детонационната вълна запалват горивото, което мигновено изгаря и се отделя още повече газ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"