Николай Младенов за Бейрут: Дано трагедията помогне за решаване на проблемите в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/8886489 www.24chasa.bg
Николай Младенов СНИМКА: Архив

В момент, когато целият свят е отправил поглед към Бейрут и много страни протягат ръка на Ливан, специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов изрази надежда всички да помогнат на Ливан да се възстанови, но не само на Ливан, а и на целия регион да излезе от състоянието, в което се намира, предаде БНТ.

Младенов каза, че в момента се прави цялостна оценка на нуждите и апел към международната общност за подпомагане на ливанската държава. "Много държави вече изразиха помощ, много екипи дойдоха на място, които работят в координация с екипите на ООН по издирване на оцелели, по справяне с така най- спешните нужди, но тепърва се оценява цялостната нужда от възстановяване на Бейрут. Разбира се, всичко това идва на фона на една икономическа и политическа криза, която продължава повече от година и наистина положението е изключително тежко."

 Оцеляването и справянето с непосредствените последствия - за ООН това е основен приоритет. "Нашите екипи работят на място, както от СЗО, така и от другите агенции на ООН, работят под координацията на хуманитарния координатор на ООН, който се намира в Бейрут в момента и в момента задачата ни е да справим с непосредствените последствия от катастрофата", каза дипломатът.

"Аз горещо се надявам, че тази трагедия наистина ще стимулира или ще помогне на лидерите в региона да си дадат сметка, че сътрудничеството е в полза на всеки един не само от гледна точка на хуманитарната катастрофа, която имаме в момента, но и от гледна точка на политическата стабилност на региона и проблемите, които имаме със сигурността в целия Близък изток. Затова, наистина, дано тази невиждана и нечувана трагедия помогне на всички малко да се осъзнаят и да седнат на една маса да говорят малко за решаването на многото проблеми, които са натрупани в региона."

"За съжаление в целия регион много различни сили са си сложили пръста в кацата мед, ако мога така да се изразя. Надали ще намерите конфликт в Близкия изток, който да не излиза извън територията на конкретната страна, в която се развива. За съжаление това е характерно за целия регион. Проблемите не могат да бъдат изолирани и решени само в една страна.

Разбира се, Ливан има своите специфични предизвикателства, свързани с политическата структура на държавата, с контрола на оръжията от страна на правителството, конфликтите на съседите, но тези вътрешни проблеми трябва да намерят своето решение и то трябва да отговаря на очакванията хората, които искат функциониращи институции, функционираща икономика и в крайна сметка спокойствие, в което да живеят. Но извън този конкретен контекст, регионът като цяло не може да бъде стабилизиран, ако гледаме всеки конфликт индивидуално и изолирано от процесите, които стават в другите страни. Примерите са много - било израело-палестинския конфликт, било Йемен, било случващото се в Ирак или в Сирия. Затова има нужда от цялостен поглед върху проблемите на региона и постепенно разнищване на много от възлите, които през годините са се заформили на интереси и на конфликти и изграждането на здрави институции, които да отговарят на интересите на гражданите. Защото, когато в една държава нямаш функционираща здравна система, нямаш нормална икономика, когато обществото е пропито от корупция, няма функциониране на основните държавни институции - а такива примери могат да бъдат дадени на много места - тогава и хората излизат срещу управлението. И затова намирането на изход от тази криза в момента в Ливан ще бъде много важно за общия подход, който би трябвало всички в ООН, в глобален мащаб дори да имаме към проблемите в региона", подчерта още Николай Младенов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата