Първи трансплантации от епидемията насам

https://www.24chasa.bg/novini/article/8887003 www.24chasa.bg
Първи трансплантации от епидемията насам СНИМКА: Пиксабей

Две трансплантации са извършени през изминалата нощ у нас, съобщиха от агенцията по трансплантации. С тях шанс за нов живот са получили 49- годишен мъж, на когото е присадено сърце, както и 18-годишно момиче, на което е присаден черен дроб. Досега трансплантираният мъж е бил с изкуствен орган, в очакване на подходящ донор.

Първата трансплантация е направена в болница "Света Екатерина" от екипа на проф. Генчо Начев, а втората - в болница "Лозенец" от екипа на проф. Любомир Спасов.

Мъжът е в стабилно общо състояние и се възстановява в лечебното заведение под строг медицински контрол, а момичето е настанена в реанимацията на болница "Лозенец", където лекарите следят процесите по възстановяването ѝ, съобщиха от агенцията по трансплантации. От болниците все още не дават допълнителна информация.

Донор е станал 25-годишен мъж от Плевен, изпаднал в мозъчна смърт. Донорската ситуация е започнала в плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, като донорът е бил докаран късно следобяд вчера в София, където е направена експлантацията на органите.

Това е първата донорска ситуация и първите две извършени трансплантации от началото на епидемията от коронавирус у нас.

Последнaта донорска ситуация беше  в края на януари, когато бяха успешно трансплантирани трима българи. По време на извънредното положение, при две донорски ситуации, бяха спасени още 6 човека, но европейски граждани, тъй като у нас нямаше подходящи реципиенти.
Със сегашната донорска ситуация, общият им брой до момента за 2020 година у нас от трупен донор е 4, като само през 2001 и 2012 г. сме имали по-малко - две за цялата година.

При сегашната донорска ситуация е бил експлантиран и белият дроб, който е бил подготвен за изпращане към Италия по линия на платформата FOEDUS, тъй като у нас е нямало подходящ реципиент, но в последствие лекарите там са отказали да го вземат.

IT порталът FOEDUS дава възможност за бърза реакция между държави взаимно да си помагат в случай на нужда. България е част от тази платформа от миналата година.