Внимание: проверете хотела за сертификат и дали е затварял ресторантът му

https://www.24chasa.bg/novini/article/8888620 www.24chasa.bg
През уикендите градският плаж в Черноморец се пука по шевовете и е трудно да си намериш свободно място. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Няколко съвета как да изберем безопасно място за почивка

Има начин да бъдете истински спокойни и да си починете добре въпреки усложнената обстановка. Трябва само да спазвате няколко препоръки и правила при избора на място за ваканцията ви.

Проверете за сертификат на хотела. По време на пандемичната обстановка се появиха кампании, които подпомагат и сертифицират хотели и ресторанти, отговарящи на стандартите за хигиена, здравословна работна среда за служителите и отлично обслужване за посетителите. Една от тях е инициативата на Световния съвет за пътувания и туризъм, която стартира през юни тази година. Тя отбелязва с печати в своите протоколи местата, отговарящи на изискванията за безопасно пътуване.

Внимание: проверете хотела за сертификат и дали е затварял  ресторантът му

Печатът Safe Travels

дава възможност

по-лесно да се разграничат дестинациите, транспортните средства, местата за настаняване и заведенията за хранене, които прилагат високи стандарти за безопасност и хигиена. България също е включена в инициативата. Още при избора на място за ваканцията си проверете дали набелязаните от вас хотел и ресторант притежават печат или сертификат от подобна инициатива. Ако го нямат, това не означава, че мястото е лошо, но пък ако го имат, със сигурност покриват изискванията за работа в коронавирусната обстановка и подлежат на проверки за спазването им. Така ще бъдете по-спокойни.
Отидете на познато място.
Друг вариант е да изберете хотел или къща за гости, в които вече сте били доволни и знаете на какво ниво е хигиената и обслужването там. В случай че те са били на високо ниво преди пандемията, малко вероятно е сега да не бъдат. В много от местата за почивка сега дори се наема повече персонал с цел честа дезинфекция и поддръжка на стаите и общите пространства.
Обадете се предварително и попитайте какви са условията за настаняване в хотела.
В някои почивни станции и комплекси освобождаването на стаите и настаняването на нови гости става по нов график, а не както досега напускането да е до 12,00 ч, а настаняването – след 14,00 ч. За да бъдат стриктно почистени и дезинфекцирани стаите между двете смени гости, на някои места интервалът между тях е по-голям. Преди да тръгнете на път, предварително попитайте кога може да ви настанят и кога трябва да напуснете. Така ще организирате ваканцията си по-лесно и може да планирате и други места за посещение през това време.
Четете коментари в интернет.
Лятото отдавна започна и почивките на много хора вече минаха. Не е излишно да прочетете коментарите на вече бивши клиенти на заведенията и хотелите, които планирате да посетите. Така ще добиете представа и за някои особености на мястото, за които иначе бихте разбрали чак след настаняването си – като
липсата на
вегетарианско меню,
забраната за
посещения с кучета
или друго нещо, което не е изрично упоменато на сайта им например.
Проверете на място спазват ли се изискванията за превенция на коронавирус, преди да се настаните.
Когато пристигнете, седнете за известно време в лоби бара или ресторанта на хотела. Така ще видите дали персоналът носи маски и шлемове, дали те са задължителни за клиентите, дезинфекцират ли се общите помещения в комплекса, спазват ли се всички противоепидемични изисквания. По телефона и във форумите може да обещават много неща, но ако на място забележите нещо нередно, ще имате време да вземете решението за себе си дали бихте оставили там времето, парите и здравето на семейството си.
Къщите за гости са добра идея.
В хотелите е пълно с хора – както от персонала, така и посетители или дистрибутори на продукти. Ако за вас не е проблем да си готвите сами по време на ваканцията, би било добре да резервирате къща за гости. В нея ще се настаните само вие и семейството ви, което ще ограничи контактите с външни лица до минимум. Това ще ви направи по-спокойни и свободни откъм зарази и вируси, особено ако сте с малки деца или попадате в рискова група.
Попитайте има ли график за посещение на спа комплекса и басейна.
В комплексите, които разполагат с малки по размер и капацитет спа комплекси, са въведени графици за ползването на басейн, сауна, парна баня и др. Ако в избрания от вас хотел е така, е добре да го знаете още преди заминаването, за да си запазите часове и да сте сигурни, че ще имате възможността да се възползвате от тези места.
Не ходете в ресторанта в час пик.
Голямото струпване на хора би било притеснително за човек, който се опасява от вируси. Особено ако изхранването на гостите се случва на блок маси. В хотелите това е уредено с витрини, зад които стоят служители с шлемове и ръкавици, които сипват в чиниите, вместо всеки да бърка самостоятелно в ястията. Но спазването на дистанция е отговорност на посетителите. Трябва да се има предвид, че басейните и спа комплексите най-често работят до около 19 ч, което може да е фактор за струпването на хора на вечеря около 20 ч. Най-добре вие да отидете по-рано, за да не се блъскате.
Проверете в сайта на хотела дали скоро е обновяван и затварян.
Ако ресторантът на хотела е затварян по време на изолацията, най-добре да си изберете друго място. Не е изключено
част от продуктите,
например месо и
риба, да не са пресни
Забраната за ходене по ресторанти хвана заведенията неподготвени и с пълни хладилници за осми март, така че не вярвайте някой ресторантьор да е изхвърлил всичките си запаси и да е пазарувал наново само за вашата почивка. Ако не е затваряно заведението, а е работило с доставки по домовете или под друга форма, не се притеснявайте, осмомартенските продукти са изядени отдавна.
Носете си маски и дезинфектанти.
Натискате копчета на асансьорите, докосвате брави и плотове в общите помещения в ресторанта и хотела. Всичко това крие рискове от хващане на вируси. Не е лошо да си вземете и пакет еднократни маски, които да сменяте често, защото едва ли ще се занимавате с пране на многократните, които иначе са доста удобни.
Плащайте безконтактно.
Парите са сред най-широко оборотните неща, през които лесно и бързо се предават вируси. Никой не знае банкнотата, която сега получавате като ресто, през колко ръце е минала само в последния час. Най-добре е да се постараете да плащате безконтактно там, където това е възможно – такси, сметки и нощувки. Все повече търговски обекти разполагат с ПОС терминал, а и с навлизането на противоепидемичните мерки повечето от тях предпочитат да получават парите си онлайн, за да се намали рискът и за служителите им.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз