Бизнес академия не търси ценз и възраст - дава равен старт на всички

20 истории, подкрепени от Фондация "Америка за България" и разказани от в. "24 часа"

В този проект ви разказваме истории на българи, които събираме в Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи. 

Ако имате идея за бизнес и искате да станете предприемач, запишете се за участие в академията
BASE - Бизнес академия за стартиращи предприемачи, на https://baseprogram.bg/. От сайта може да
изтеглите и безплатно учебника за лекциите.

Програмата BASE награждава най-добрите бизнес планове с 10 000 лв.

В BASE няма възраст, няма пол, няма квалификация, няма ценз, тя е за всички. Трябва да има блясък в очите, мотивация, желание, непукизъм и да не се спираме пред всичко, което ни пресира и притеснява.

Така Ваня Минкова, изпълнителен директор на Съвета на жените в бизнеса в България, много точно описва профила на човека от BASE, или Бизнес академия за стартиращи предприемачи. Това е безплатна обучителна програма, а лекторите са успешни предприемачи, които споделят своя опит и знания с участниците. По време на курса желаещите научават как да развият своя бизнес идея или как да си измислят такава. На тях ще им бъде обяснено как да проучат пазара, да направят добра маркетингова кампания и да подредят финансите си. Обучението предлага и набор от практически лекции, които могат да се изтеглят от интернет страницата на BASE (https://baseprogram.bg/).

До момента през бизнес академията са преминали групи в 9 града, има 206 завършили с успешен старт на 58 нови бизнеса.

Програмата се подкрепя от Фондация “Америка за България”, която работи с различни организации в страната.

Съветът на жените в бизнеса в България е една от тях. Тази година те организират академията в Ловеч, където участниците вече са преполовили програмата. Тя продължава 13 седмици и се провежда след работно време по 3 часа. Последната седмица е финалът, на който участниците

представят

разработен

бизнес план

Той се оценява от жури, което разпределя награден фонд от 10 000 лв. сред най-добрите от тях

В момента обучение тече и в Плевен и Козлодуй, където организатор е Национално сдружение на малкия и среден бизнес, както и в Панагюрище с помощта на Индустриален клъстер Средногорие. Клъстерът организира и академия в село Антон, която започна само преди две седмици.

“BASE е много красива и богата откъм темите и лицата им, опитваме се да им представим различни лектори – млади предприемачи, хора с практика и опит и хора, които са минали по пътя от наемници, а след това предприемачи”, разказва Ваня Минкова по време на почивката на едно от занятията в Ловеч. Лектор е Стефан Апостолов, който развива бизнес именно с подготовка на млади предприемачи. На лекцията той обяснява на участниците жизнения цикъл на компанията и ценообразуването – нещо, което е изключително важно за хората в курса, особено тези, които предлагат услуги. Голям интерес е предизвикала и темата маркетинг. Някои от участниците са поискали да надградят още знанията си. Затова най-активните ще работят с лични ментори след завършването на курса.

Групата в Ловеч

е от 30 човека,

но интересът е

толкова голям, че

вече има записани

за следващ курс

“Особено в малките населени места има нужда от тази програма. В днешния ден и заради икономическите проблеми, и заради коронавируса доста хора остават без работа и много хора посягат към нещо свое, което са мечтали да направят. Тук има няколко човека на кръстопът - останали без работа, но имащи потенциал и желание. Може би най-голямата група са предприемачи, които са започнали нещо, но имат нужда от малко повече знания и обмяна на информация, за да развият бизнеса си - книжарница, пицария, парфюмерия, фризьорски салон, който открихме заедно. Третата група са хора, които имат работа - енергетици, учители, но искат да подготвят и нещо свое и може би в едни по-зрели години да го направят. И една малка групичка имаме - две момичета от езиковата гимназия и две момчета от математическата, които си дойдоха с готов IT проект, но им трябваше още малко кураж”, разказва Ваня.

Участниците от Ловеч наистина са представителна извадка на града - от ученици до пенсионери, редовно присъства дори директорката на Агенцията по заетостта.

Снежана Серафимова например е на 27 г., живяла е в Америка и във Великобритания, но се връща в родния си град, за да основе спортен център и занималня за деца през лятото. Снежана е била професионална хандбалистка, има афинитет към спорта и иска да го представи във всичките му видове на малчуганите. “Програмата е изключително добра, преди да дойда, бях леко скептична, защото на българите им е трудно да говорят за бизнес и финанси. Мисля, че

хората, израснали

през комунизма, са

научени само как

да работят за някого,

докато новият свят е голямата възможност ти да работиш сам за себе си и това съм го видяла в цял свят”, казва Снежана.

Кристиян Костов, който е председател на читалището в града, в началото се притеснявал, че курсът ще погълне цялото му останало свободно време.

Но в BASE намира както време за себе си, така и за бизнеса си.

“Всеки наш нов спектакъл е един минибизнес и този курс ми помага да преценя кога имаме нужда от партньори, от нов ресурс, нова атракция или член на екипа. В програмата ме впечатлява всичко, най-вече това, че

не е като в училище

- не се дава просто

един учебник, а

правим практически

занятия”,

казва Кристиян. Той вече чувства участниците в програмата като семейство, с коeто могат да си разменят полезни съвети. Те не само учат, но и се забавляват заедно след лекциите.

“Във всяка една от лекциите присъства урокът, че от дефекта може да се извади ефект - това, което се случва в момента,

не трябва да те кара

да вдигнеш ръце,

а да мислиш как

да преобърнеш

бизнеса си”,

казва пък Дияна Близнакова, която вече има своя агенция за организация на събития.

Бизнесът ѝ пострада много от пандемията от коронавирус, но програмата ѝ помага да намери алтернатива - провеждане на виртуални събития.

Нанси Шилър: BASE увеличава с 40% оцеляването на нови бизнеси

Средната продължителност на съществуване на нов бизнес в САЩ е 5 г., след това само 20% от тези бизнеси оцеляват. За преминалите програмата BASE процентът на оцеляване е 60. Разликата е огромна. Това обяснява президентът на Фондация “Америка за България” Нанси Шилър. Тя разказва, че BASE (в САЩ програмата е с името WIBO) тръгва преди около 60 г. в Ню Йорк по време на обществено напрежение и бунтове - много бурно време за страната.

“Хора от бизнеса се събрали и започнали да мислят как да помогнат на съгражданите си да се ангажират икономически в общността. Затова те създават програмата WIBO, която прави учебни семинари и дава бизнес възможности”, отбелязва г-жа Шилър. С времето WIBO еволюирала в много успешна програма и затова е приложена и в други градове в САЩ.

Самата Нанси Шилър е свързана с програмата в Америка. “Преди години съпругът ми и аз бяхме част от нея във Вирджиния, където живеехме, преди да се преместим в България. Включихме се като доброволци и помагахме като ментори, бяхме лектори по финанси и бюджетиране на бизнеса”, спомня си президентът на “Америка за България”. Видяла възможностите и успехите, които носи BASE, г-жа Шилър решава да я принесе и у нас. Така преди години разговаряла с няколко неправителствени организации дали биха се включили в инициативата. Първи откликва “Тръст за социална алтернатива”, който решава да рискува с изцяло нова за страната програма.

“Те експериментираха с нея и я приложиха в смесена група, включваща и представители на ромската общност. И тя успя, защото това, което я прави уникална в САЩ и заради което смятам, че ще успее и в Българи,я е, че за BASE не е важна етническата принадлежност, цветът на кожата, религията, образованието.

Всички работят в

екип, защото искат

независимост, да

контролират живота

си, да изживеят

мечтата си”,

разкрива г-жа Шилър. За да участваш в програмата, не е важно дали си с висше образование, или си напуснал гимназия, тъй като всеки има какво да предложи на другите участници.

След успешния опит на “Тръст за социална алтернатива” във Фондация “Америка за България” се амбицират още повече и започват да развиват програмата, за да може да стигне до повече хора. Преименуват я на BASE, създават учебник, сайт и видеа. Партньорите, с които работи фондацията, независимо дали това е Индустриален клъстер Средногорие, Съветът на жените в бизнеса в България или други организации, променят допълнително BASE, за да се напасне още повече за общностите в районите, където се реализира.

След 2 г. от началото на програмата резултатите са еднакви с тези в САЩ. Успехите на BASE мотивират президента на Фондация “Америка за България” да иска да я реализира на национално ниво.

“Тази програма дава възможност на всички. Изисква много работа и отдаденост, преследване на идеята и желание да се вслушваш в съвети. Защото това, което научихме от опита си в САЩ, е, че понякога хората горят толкова за идеята си, че не приемат съвети. Те са толкова въодушевени, че не виждат проблемите, които могат да се появят. Страстта е хубаво нещо, но трябва да можеш да се вслушаш в съветите”, казва Нанси Шилър.

Тя описва и част от историите на програмата в САЩ. Една от тях е на младеж към 30-те години. На първия урок той се появил в клас с шапка с козирката назад, свил се на бюрото и кръстосал ръце.

“Сякаш не искаше да е тук”, казва Нанси Шилър. Тя не губи надежда. Започнала да го наблюдава. Младежът имал тежък живот, бил направил немалко грешки. На втората седмица започнал да се отпуска и да слуша с повече внимание. На третата седмица ръцете му вече не били кръстосани и момчето започнало да комуникира с групата. През 4-ата и 5-ата седмица се включвало в задачите и разговорите все повече.

При завършването, когато всички представят проектите си, младежът бил тотално променен. Пристигнал добре облечен и без обърнатата шапка. Майка му дошла до Нанси Шилър и казала:“Аз никога не се отказах от него и вие не се отказахте от него.”

По-късно ядосаният и агресивен в началото млад човек стартирал своя бизнес за преместване на мебели, наел и служители. Оказало се, че в миналото бил в затвора заради нещо глупаво, което направил.

“Това е красива история. Това е невероятен момент, в който можеш да видиш как някой променя живота си за 14 седмици”, смята Нанси Шилър. Опитът ѝ в САЩ доказал, че не е нужно да имаш определено образование, за да си от полза на другите участници в програмата.

Тя преподавала и на

жена, която

живеела

в колата си, защото

била бездомна

Въпреки трудностите тя идвала на лекциите всяка седмица. Според Нанси Шилър хората от програмата искали да създадат свой бизнес, а не да работят за друг.

“Програмата даде възможност на тези хора да се научат как да направят това”, казва г-жа Шилър. Тя дава пример и с друг участник, който бил много добър дърводелец и единственото му желание било да има бизнес за направата на столове. Като завършил програмата, направил фирма с 5-ма работници. За да рекламира работата си, създал и страхотен уебсайт.

“Преди работеше за друг, а сега има свой бизнес”, допълва президентът на “Америка за България”. Тя разказва успешната история на американка, която била домакиня и обичала да прави тортиля с биопродукти вкъщи. Жената черпела с ястието си най-близките си, които казвали: “Уау, тези са много добри, трябва да ги продаваш.” А тя замислено отговаряла: “Може би трябва да ги продавам, но как да го направя.” Записала се в програмата и от домакиня, която прави тортили вкъщи, станала дистрибутур на храна за целия Източен бряг на САЩ. Сега американката има фабрика и 30 работници.

“Това е пример как един зародиш на идея - аз правя тортиля, аз правя баница и приятелите ми казват, че са прекрасни, се превръща в голям бизнес. Тя прави тортиля за 16 щата, като е успяла да се пребори за място в един от големите сектори- хранителния”, завършва Нанси Шилър. 

Прочетете и историята на Христина, която  искаше торта за ЧРД на любимия и отвори сладкарница благодарение на академията за стартиращи предприемачи BASE на https://www.24chasa.bg/novini/article/7691239.

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков

Албена Арабаджиева Албена Арабаджиева


Споделете статията

Четете още