Кой кой е в битката за лидер на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/8888785 www.24chasa.bg
Шефът на червената ЦИК Емил Войнов обяви кои ще се борят за лидер. СНИМКА: БСП

Петима останаха на финала, слагат ги на общ плакат

В понеделник теглят жребий за представяне в партийните медии

Петима са окончателните кандидати за лидер на БСП. Това са Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров. (Кои са те - виж долу.)

Първият пряк избор за председател на соцпартията ще се проведе на 12 септември.

Петимата са регистрирани в петък от червената ЦИК, след като

направената

проверка е

установила, че

отговарят на

условията

на устава, обясни шефът на комисията Емил Войнов. Изискването беше да имат 8 г. партиен стаж, от които 4 г. в национални партийни органи.

Отпаднали са двете социалистки от Перник - Галина Василева и Ирина Михайлова, защото нямат необходимия срок в национални органи. Те са майка и дъщеря и едновременно бяха подали заявления за участие в надпреварата.

От 13 август БСП влиза в предизборна кампания, която ще продължи до 10 септември.

Всеки от петимата кандидати ще има право на представяне в партийните медии - вестник “Дума” и БСТВ, като редът ще бъде определен чрез жребий, който ще се тегли в понеделник.

БСП ще провежда информационна кампания за прекия избор, в която ще бъдат изработени 3 клипа, обясни Вяра Емилова, която е секретар на червената ЦИК.

Петимата кандидати ще имат общ плакат и обща брошура, в която всеки от тях ще бъде представен със снимка, биография и послания.

За да е легитимен прекият избор, в него трябва да са участвали повече от половината социалисти. По данни на структурите към 31 декември 2019 г.

общият им

брой е бил

над 83 хиляди

17 август е срокът за съставяне на избирателните списъци от секционните комисии, които ще се предават на ОИК и РИК, а те до 10 септември трябва да заличат починалите.

55 са били първоначално номинираните за председател на БСП от структурите. Най-много номинации има настоящата лидерка Корнелия Нинова - 285. Следват я Кирил Добрев със 144, Калоян Паргов с 63, Красимир Янков - 55, Драгомир Стойнев - 40, Костадин Паскалев - 36, Валери Жаблянов и Крум Зарков с по 34, Янаки Стоилов - 23. Останалите имат под 20 номинации.

Вижте кои са петимата, които отиват на финала в битката за лидер на БСП:

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Преди 4 г. Корнелия Нинова стана първата жена - лидер на БСП. Тя бе избрана през 2016 г. в конкуренция с тогавашния председател Михаил Миков. По нейна инициатива бе въведен прекият избор на лидер. А под нейно ръководство БСП спечели президентските избори и удвои депутатите си в парламента.

Влиза в БСП през 2002 г., 3 г. по-късно е избрана в Националния съвет, а през 2009 г. става член на Изпълнителното бюро и говорител. През 2014 г., когато Миков застана начело на партията, тя се класира трета в лидерската битка.

Юрист по професия, Нинова има солиден опит и преди да влезе в политиката - по време на кабинета на Иван Костов е начело на външнотърговското дружество “Техноимпекс”. Като зам.-министър на икономиката в кабинета “Станишев” бе представител на държавата в бордовете на “Булгартабак” и “Международен панаир Пловдив”. През 2007 г. тя и шефът ѝ Румен Овчаров се противопоставиха на приватизацията на “Булгартабак” на ниска цена, заради което бяха уволнени.

КИРИЛ ДОБРЕВ

Зам.-шефът на БСП, който 4 г. бе част от екипа на Нинова, днес е смятан за неин основен конкурент.

Кирил Добрев е потомствен социалист. Баща му - покойният вече Николай Добрев, стана един от знаковите политици на прехода, след като през 1997 г. върна мандата на БСП за съставяне на правителство и спаси България от национална катастрофа.

Добрев-младши е в БСП от 18-годишен, но се занимава с частен бизнес. Става активен в партията след 2000 г., когато е избран за член на Националния съвет. Влиза в парламента през 2005 г. Бил е начело на БСП в София-област. През 2007 г. влиза в ИБ като отговорник за младежката политика и обявява подмладяването на БСП за своя кауза. Създател на Младежкото обединение през 2009 г.

През 2016 г. е сред кандидатите за лидер и се отказа в полза на Нинова. Стана неин заместник по партийната дейност и като такъв познава партията най-добре. Отказа се дори от депутатското си място, за да се посвети изцяло на партийната работа.

КРАСИМИР ЯНКОВ

На конгреса през 2016 г., когато Корнелия Нинова бе избрана за лидер, Красимир Янков се класира трети със 79 гласа.

След това бе част от първия екип на Нинова, но на 6-ия месец бе отстранен от ИБ с аргумента, че не може като депутат да съвместява двете длъжности. Той заподозря лични мотиви и я обвини в късане на връзката между ръководството и групата.

Янков е в БСП от 2002 г. Бил е председател на Българската социалистическа младеж, както и на Областния съвет на БСП във Варна. През 2012 г. става член на ИБ и заема един от най-важните постове - организационен секретар. В този период БСП събира подписи и предизвиква референдум за АЕЦ “Белене”. През 2013 г. инициира кампанията “Ела в БСП, да променим България”, след която бяха приети 15 хил. нови членове.

По време на тройната коалиция е началник на политическия кабинет в Министерството на икономиката и енергетиката.

Трети мандат депутат.

ВАЛЕРИ ЖАБЛЯНОВ

Докторът по политология е считан за един от основните идеолози на БСП. Начело е на Комисията по идейното и програмното развитие, анализи, прогнози, пропаганда и агитация на партията.

Кандидатира се за лидер за втори път. На конгреса през 2016 г. бе конкурент на Нинова, но взе 7 гласа.

Валери Жаблянов бе част от първия екип на Нинова като лидер, но през 2017 г. бе отстранен от Изпълнителното бюро по нейно предложение. Той заговори за опит за налагане на едноличен режим в партията.

Когато миналата година лидерката хвърли оставка, сред имената за поста ѝ бе и неговото. Тя обаче оттегли оставката си и до избор не се стигна.

Втори мандат е депутат. Беше зам.-шеф на 44-ото народно събрнание, но през 2018 г. бе отстранен по искане на депутати от ГЕРБ и ОП. Основен мотив на вносителите е изказване на Жаблянов от трибуната на Народното събрание срещу Договора за добросъседство с Република Македония, като го квалифицира като "търгашество от най-ниска проба, недоносче и измишльотина". Друг мотив е и партийна позиция на БСП за Луков марш, чиито автор е Жаблянов, според която Народният съд е “необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". 

За отстраняването на Жаблянов като зам.-шеф на НС е заведено дело в Конституционния съд, което е решено с петима съдии на особено мнение. Съдът по правата на човека в Страсбург също допусна до разглеждане дело за нарушаване на базисни политически права.

ГЕОРГИ ТОДОРОВ

Той е един от основните финансови експерти на БСП, но е ново лице за върховете на партията.

Георги Тодоров е потомствен социалист, но влиза в БСП късно и след постигането на професионална реализация. Партийната му кариера обаче е стремглава. Приет е за член през 2007 г. в Бургас, а от миналата година е в столичния район “Триадица”. От 2008 г. досега е член на Националния съвет. През 2012-2016 г. е председател на Съвета по финанси и кредит към НС, а в момента е негов член, както и на Съвета по транспорт. Сред авторите е на повечето правилници на партията, свързани с финанси и икономика.

Завършил е английската гимназия в Бургас и международни икономически отношения в Прага. Специализирал е капиталови пазари, ценни книжа и финансови инструменти и инвестиции - това са основните му сфери на работа днес. От 1995 г. е в частния бизнес. За кратко е бил и преподавател по финанси в НБУ. Никога не е бил на държавна работа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София