С #Бъдете смели измамник продаде два пъти празна база данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8888880 www.24chasa.bg

Актуалните случаи на онлайн престъпност напоследът не са хакерски атаки, които да теглят информация, а банални измами тип “хвърли 5000 лв. през балкона”. Зачестяват продажба на уж хакнати данни, като се използва създаденото настроение, че хора на Васил Божков атакуват институциите и из мрежата се разхождат всякакви лични данни.

Един от последните е мошеник, който твърди, че е хакнал МВР като използва #Бъдете смели. Пуснал я за продажба за 1200 евро в няколко сайта. Двама са платили. Мошеникът, който се представя с името Емил Александров Кюлев (убития през 2005 г. банкер, собственик на ДЗИ), пуска още няколко “бази данни” , но за тях няма данни дали някой ги е “купил”.

Сред тях са на Софийския районен съд, на прокуратурата, Министерството на финансите, парламента, омбудсмана и Агенцията по хазарта. Тях той продаваше за по 200-300 евро. Не е ясно дали има балъци, които са се хванали.

Измамникът използва популяризирания от обвинения в 18 престъпления бизнесмен Васил Божков хаштаг “Бъдете смели”.

Сред другите измами, които се завъртяха, са за хакнати бази данни на популярни компании с много клиенти. Всички те отрекоха да са били хакнати.

Подобни онлайн измами са новост, но те са друга форма на ранните ало измами - предлага се нещо уж много ценно, леко на ръба на закона, като се използва общото чувство на всепозволеност, като се разчита на алчността и лековерието на онлайн публиката. Очевидно наивността не е характерна само за бедните пенсионери.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега