Протести и разкрития след експлозията в Бейрут

https://www.24chasa.bg/novini/article/8888937 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Франция мобилизира европейските институции за спешна хуманитарна помощ за Бейрут след смъртоносна експлозия. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отива утре в ливанската столица, предаде БТА. 

Вашингтон отпусна храна и лекарства за 15 милиона долара. През нощта гневът срещу корупцията и небрежността на властите доведе до безредици с ранени. Президентът Мишел Ау днес за първи път допусна, че трагедията може да е резултат на "външна намеса с ракета или бомба".

Демонстранти опустошиха магазини и замеряха полицията с камъни в района на парламента, силите на реда отговориха със сълзотворен газ. Фаталните 2 750 тона амониев нитрат са пристигнали в Бейрут в края на 2013-та с руски кораб под молдовски флаг.

Плавал е от Грузия за нуждите на производител на експлозиви в Мозамбик. Отклонили го към Бейрут за допълнителен товар. Собственикът не платил пристанищните такси и плавателният съд бил арестуван.

Борис Прокошев - капитан на кораба "Росус": Ако знаех какво ще стане, нямаше да се кача на този кораб.

Така реагира от Сочи вече 70-годишният бивш капитан на фаталния кораб пред Ройтерс. Повече от 10 месеца той останал на борда в Бейрут заедно с трима украинци. След като съдия разрешил на екипажа на слезе на брега, товарът бил прехвърлен в "Склад 12" до зърнените силози.

Борис Прокошев - капитан на кораба "Росус": Не знам защо е станала експлозията, но не мога да проумея защо товарът е бил складиран толкова дълго време. Докато бяхме в Бейрут над 10 месеца, собственикът на товара с нищо не напомни за себе си. Товарът е бил свален през 2015-та или 2014, но никой не го е потърсил. Било е възможно да го оформят като опасен, какъвто е, и да го разстелят по полето, да наторят почвата и да решат проблема.

Според капитана, собственик е руснакът Игор Гречушкин, който живее в Кипър.

Борис Прокошев - капитан на кораба "Росус": Когато собственикът Игор Гречушкин ни предложи да отидем в Кипър, властите в Бейрут трябваше да му платят за да махне проблемния кораб от пристанището.

Изоставеният кораб, закотвен в Бейрут, е потънал "внезапно", се казва в имейл до капитана от май 2018-та.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега