Радио Китай: САЩ нямат морално право да говорят за „чисто киберпространство“

https://www.24chasa.bg/novini/article/8889931 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

На 5 август държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви план за „чисто киберпространство“, позовавайки се отново на националната сигурност. Планът цели премахване на влиянието на китайски компании върху американското киберпространство във всички негови аспекти. Ден по-късно, на 6 август, президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителни заповеди за блокиране на достъпа в страната на китайските приложения WeChat и TikTok. Помпео и неговите съмишленици се опитват да изтласкат Китай от информационния свят и постигнат пълно прекъсване на връзките с него, пише Радио Китай.

Макар американски политици да твърдят, че китайските информационни технологии застрашават американската национална сигурност, те не показват никакви доказателства. Сегашният план за „чисто киберпространство“ е всъщност форма на политическа репресия, тъй като технологиите и продуктите на китайски компании са се доказали като надеждни и сигурни.

САЩ обвиняват Пекин и се оплакват от китайски хакерски атаки, но с действията те се показват като най-голямата заплаха за безопасността на киберпространството. През 2013 г. бе разкрито как Вашингтон е подслушвал в продължение на 10 години телефонните обаждания на германския канцлер, а през 2018 г. започнаха хакерска атака срещу Русия, в резултат на която сайтът на руската телеграфна агенция ТАСС изпитваше проблеми в продължение на няколко дни.

За да поддържат монопола на САЩ в областта на високите технологии Помпео и неговите съмишленици показват пълно незачитане на принципите за свободна търговия и конкуренция, а с действията си застрашават глобалната индустриална верига и създават пречки пред технологичния прогрес и икономическото развитие.

В условията на глобализация опитите на Майк Помпео да възпрепятства китайско развитие в областта на информационните технологии са обречени на провал. Освен това Пекин вече е водещ в 5G технологиите, а три от 10-те най-големи телекомуникационни компании в света са китайски.

Много хора в САЩ и по целия свят критикуват и изразяват недоверие в поведението на групата американски политици, начело с Помпео. Както посочва професор Джеймс Рай от Калифорнийския университет предложеният от Помпео план за „чисто киберпространство“ е в разрез с международните принципи и практики, върху които е основана СТО, и той в крайна сметка ще отслаби конкурентоспособността на самите Съединени щати.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г