Тръмп срещу TikTok

https://www.24chasa.bg/novini/article/8889949 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Радио Китай

Заплахата на американския президент Доналд Тръмп да забрани TikTok доказа поне две неща. Показа, как САЩ обърнаха гръб на ценностите, които ги направиха велики. Показа също на света, че те не притежават монопол върху иновацията.

Става дума просто за едно приложение. То обаче е поле за изява на талантливи американци, които са привлекли огромна аудитория за съвсем кратко време. Чрез приложението те откриха един нов вид платформа за изява и творчество, неща, които никое друго американско приложение не е успяло да им даде. Сега, президентът Тръмп иска да им отнеме тази възможност, пише Радио Китай.

Той казва, че кампанията срещу TikTok се базира на връзката с Китай. Неговият търговски съветник открито обвини приложението в кражба на лични данни и споделянето им с китайското правителство. Нито едно от тези обвинения не е подкрепено с доказателства. Същата личност каза и, че Китай е разпространил коронавируса.

Какво казват, обаче, технологичните експерти?

В-к „Вашингтон поуст“ излезе със статия, в която изследва именно този въпрос. Експерти са открили, че TikTok не събира повече данни отколкото Фейсбук например. Приложението също така не извършва съмнителни операции в телефона, както някои други подобни на него. Вестникът пише, че „има оскъдни доказателства, за това, че TikTok споделя данните с Китай“.

Технологичното списание Wired задава подобни въпроси. Експерти са открили, че TikTok е в същата лига, като останалите социални платформи що се отнася до събирането на данни. 

Компанията е направила всичко възможно TikTok да бъде „за американци“ и „от американци“: нейните сървъри са в САЩ (и Сингапур), наела е американски изпълнителен директор, създала е работни места за американците, плаща американски данъци и обслужва американските потребители. Изглежда, че това не е достатъчно за някои хора.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г