Ливанският премиер обеща предсрочни избори (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8891160 www.24chasa.bg
Хасан Диаб СНИМКА: Wikipedia

В телевизионно обръщение тази вечер премиерът на Ливан Хасан Диаб посочи предсрочните парламентарни избори като изход от кризата. "Ситуацията изисква приемането на изключителни решения и единствен изход от кризата се явяват предсрочните избори, заяви той и обеща, че на предстоящото заседание на правителството във вторник ще внесе такова предложение. по думите му правителството може да остане на власт за два месеца, за да подготви "национално решение", съобщи телевизия "Ал Маядин".

Словото на премиера прозвуча на фона на масовите улични протести в ливанската столица, предава БТА. 

Протестиращите завзеха сграда на министерството на външните работи и министерството на икономиката, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Ал Джедид", според която бивши военнослужещи, които подържат протестното движение, са завзели празната старинна сграда в квартал Ашрафия, силно пострадала от взрива на 4 август. От балконите били спуснати червени платнища с надписи "Бейрут - столица на революцията". По-рано днес протестиращите изгориха портрета на президента Мишел Аун и обявиха сградата на външното министерство за свой щаб, предаде ТАСС.

Едновременно бе съобщено и за окупирането на министерството на икономиката в района на търговската улица Хамра в Западен Бейрут.

Днес центърът на ливанската столица се превърна в арена на сблъсъци между специалните части за борба с безредици и активисти на протестното движение, които хвърляха камъни срещу тях. Към масови улични акции призова лидерът на опозиционната партия Катаиб Сами Жемайел. По данни на ливанския Червен кръст при сблъсъците са пострадали над 140 души, а един жандармерист, ранен в главата, е починал.