Новините и филмите със субтитри, за да са достъпни за хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/8893064 www.24chasa.bg

Всички предавания на БНТ трябва да започнат да се излъчват със субтитри, за да са достъпни за хората с увреждания, предвиждат промените в медийния закон. Сред тях са новините, актуално-публицистичните предавания, филмите, сериалите и др., като постепенно бъдат обхванати и съответните нелинейни услуги по заявка.

Достъпността до медии на хората с увредено зрение или слух обаче няма да е задължение само на обществените медии БНТ и БНР. Тя трябва да бъде гарантирана от всички доставчици на медийни услуги, които да осигурят не само жестомимичен превод, а и субтитри за глухи и хора с увреден слух, субтитри с говор и звуково описание. Радиата ще са длъжни да предоставят такива услуги чрез интернет и мобилни приложения.

Мерките за достъпност до съдържанието на хората с увреждания се докладват от СЕМ на Европейската комисия.

Впрочем промяна по тази тема се очаква и в Закона за жестомимичния език, според която телевизиите ще са длъжни поне веднъж на ден да излъчват новини с жестомимичен превод. На практика те го правят от началото на извънредното положение заради коронавируса. Този превод обаче да бъде уреден и със закон, поиска премиерът Бойко Борисов на брифинг през юни, като обясни, че 200 хил. души у нас имат проблем със звука.

Според проектозакона не само доставчиците на медийни услуги, както беше досега, но и журналистите няма да са длъжни да разкриват източниците си на информация и могат да ползват информация от неизвестен източник, като изрично посочват това.

В закона се въвежда и терминът “медийна грамотност”, като за нейното развитие ще се грижи Съветът за електронни медии, а министърът на културата ще е длъжен да ръководи изготвянето на национална политика и да докладва на ЕК. Така повишаването на медийната грамотност ще позволи на гражданите “да правят информиран избор за медийното съдържание и за медийните услуги, да използват медийните услуги и медийното съдържание по безопасен начин, да създават медийно съдържание и да участват отговорно, етично и ефективно в различните форми на комуникация”, пише в проектозакона.

Същевременно изрично е записано, че СЕМ е функционално независим от Министерския съвет, както и от всеки друг орган на публична власт, обществена или частна организация. Както и че “съветът не може да иска или да приема указания от друг орган във връзка с упражняването на задачите, които са му възложени с този закон”. Разбира се, тази забрана не препятства упражняването на парламентарен контрол върху дейността на СЕМ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз