Обстановката в Хасковско остава критична - евакуират хора (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8894096 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Критична остава обстановката в Хасковско. Огънят обхвана общо около 100 хиляди декара треви, храсти и земеделски земи, предаде NOVA. 

Бедствено положение е обявено вече в 5 общини. То е в сила за района на Свиленград, Тополовград, Харманли, Хасково и Димитровград. Усложнена е обстановката и в област Ямбол.

Продължава гасенето на друг горски пожар в Русенско. Над 1000 декара гора пламна и край Шумен.

Вчера силният вятър значително усложни ситуацията, на места наложи се и евкуация.

Няколко фронта на пожара са били овладени. А най-големият активен фронт е в близост до турската граница.

„Няма пряка опасност за хората. Към този момент много от пожарите са вече овладени. В гасенето се включиха много хора. По мое искане се включиха военни и много доброволци”, обясни областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

Огънят в община Свиленград е локализиран, предаде БНТ.  Евакуирани са жители на две населени места в общината.

Пожарът не е потушен в община Свиленград, но е локализиран и няма опасност за населените места.

Припомняме, че големи пожари все още бушуват на много места в страната.

Главен комисар Николай Николов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" даде актуална информация за справянето с бедствието.

От 3 страни пожарът в Сакар е ограничен, няма пострадали, площта на пожара е около 50 000 декара, засегнати са сухи треви, храсти и борови масиви. Обстановката остава високорискова.

Засега не се налага турски екипи да се включат в борбата с огъня в пограничния регион.

"През вчерашния ден 127 пожара гасиха нашите служители и са проведени 61 спасителни действия само за деня. По отношение на пожара при село Маточина в област Хасково нещата днес изглеждат значително по-добре. На място и тази нощ продължиха гасителните действия повече от 200 човека с 23 пожарни автомобила и 3 булдозера. От 3 страни към момента пожарът е ограничен. Не е локализиран изцяло, защото има едно направление, което днес ще ангажира нашето внимание, очакваме и хеликоптер днес, който ще се включи“, посочи гл. комисар Николай Николов.

Очаква се към 10,30 часа днес в гасенето да се включи хеликоптер на българската армия, който е много ефективен. По думите на Николов, теренът на бедствието е много коварен, с дълбки дерета.

"Към момента застрашени населени места и къщи няма. Това не бива да ни успокоява, защото очакваме отново умерен вятър и високи температури около обяд. Става въпрос за юг-югозапад и в направление към турската граница. Вчера областният управител разговаря с представители от Турция и ги предупреди, че може пожарът да отиде до тяхна територия и те са в готовност да се включват в гасителните действия. Десетки хиляди декара са засегнати от пожара. Става дума за малко над 50 000 дка. Това са земеделски земи и храсти, има и горски масиви с черен бор", добави Николов.

На въпрос за причините за пожарите той отговори, че причина за единия е вероятна искра от далекопровод, а при друг в района на ГКПП "Лесово" - предполагаем изхвърлен фас. Човешка дейност е основна причина за огнищата, изтъкна директорът на националната пожарна.
Той прогнозира, че с приближаването на обяда, вдигането на температурите и при усилване на вятъра положението ще се усложни.

Съседна Турция е била предупредена за проблемите близо да границата, като в хода на комуникацията по три канала съседите са предложили като помощ булдозери и пожарни коли. Те обаче ще останат в готовност на тяхна територия, ако пожарът прехвърли границата, уточни Николов, като допълни, че няма данни за щети по оградата по граничната бразда с Турция.

Снощи със заповед на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова срокът на бедственото положение в 5 общини на Хасковска област - Хасково, Димитровград, Харманли, Тополовград и Свиленград, бе удължен до 24 часа днес. Пожарите в областта бушуват вече трето денонощие, като вчера и завчера се стигна до евакуация на част от жителите на селата Присадец, Маточина и Варник.

"Благодаря на всички доброволци, които бяха с нас тази нощ и не допуснаха огънят да навлезе в населените места. Българската армия и днес ще се включи в гасителните действия с едно модулно формирование и хеликоптер, който ще гаси от въздуха. Ние също разполагаме с машини. Въпреки огромния ресурс, при подобни ситуации е необходимо да се включат много хора, на които благодаря. Ситуацията е значително по-спокойна към момента", посочи главен комисар Николов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г