Синдикат: Учебната година започва редовно, кабинетът да поеме PCR тестовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/8894354 www.24chasa.bg
Празна класна стая. Снимка Архив

Учудващо е тиражирането на много варианти за започването на учебната година в българските образователни институции и продължаващото поднасяне на хипотези на видни държавни мъже и жени относно вариантите за началото й. Отрасловият съвет, най-висшият орган в средното образование, включващ в себе си всички компетентни работещи в образователната система, категорично каза, че учебната година започва редовно, се казва в позиция за новата учебна година от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

В нея се отбелязва, че образователната система, като най-голямата публична система в България, не би могла да приложи много от препоръчителните превенционни мерки за дистанция, свързани с коронавируса. Дистанционното обучение имаше своя исторически ефект и своите достойнства. Но то е вече част от историята. Бъдещето на образователната система, бъдещето на избора за живот, или да се "пазим" вкъщи, или да продължим навън с вдигната глава, е наш избор, като граждани, но и като част от държавата.

"Първото категорично и казано вече, което не трябва да оспорваме е, че учебната година започва редовно", заявяват от учителския синдикат, с председател д-р Юлиян Петров. Но уточняват, че трябва да има няколко протокола, модела и рамки, които МОН трябва да предостави на всяко училище, на всеки учител, на всеки директор, на всеки ученик и всеки родител.

"Какво се случва, ако се установи заразен ученик и група ученици? Какво се случва, ако се установи заразен учител, директор или група педагози и служители?", питат от синдиката и заявяват, че "в тези модели, засега МОН забравяше, че няма мярка, която да е безплатна".

Синдикатът "Образование" ще поиска информация какъв е размерът на финансовите средства, които образователните институции са направили за превеция от пандемия /дизенфектанти, предпазни средства, бонус риск за квестори и много други/ и каква целева субсидия са получили от Министерството на финансите за това.

"Но каквото и да се е случвало досега, Синдикатът "Образование" няма да допусне оттук насетне от парите за ученици и учители, да се заделят за превенция за пандемията, за заместници на болни учители, за назначаване на допълнителен персонал и за още много други.

Защото правителството многократно заяви, че има милиарди, които да се ползват срещу пандемията от коронавирус", се казва в позицията. В нея от учителския синдикат поставят важните въпроси към правителството: Кой ще плаща за тестове на ученици, ако се наложи?
Кой ще плаща за тестове на учители, ако се наложи? Кой ще плаща за допълнителен персонал /педагогически, административен и обслужващ/ в училище, при ситуация на реорганизация заради огнище с коронавируса? Кой ще плаща за дизенфектанти и защитни средства, ако се наложи? Кой ще плаща за липсващите в момента медицински работници в образователни институции, без такива /безспорната отговорност на общините/.

Българските учители питат още защо образователните институции ще поемат единствено отговорност за деца и ученици, които нямат никакви ограничения да ходят навсякъде извън училището и детската градина? Защо родителите не гарантират с декларации, че децата им са здрави? Затова Синдикатът "Образование" предлага правителството да поеме разходите за PCR тестовете на учители, деца и ученици, при съмнение и препоръка от директора на образователната институция.
"Нека кажем категорично, че започването по различно време на различни випуски и излизане в междучасия по различно време, блоковата организация на учениците, намаляване на броя на учениците в класовете, почистване и дизенфекциране по няколко пъти на ден е трудно и невъзможно, с тези финансови средства и в този вид на делегирания бюджет, с този наличен персонал и при тези възможности на физическата среда. Не е възможен хибриден учебен процес /т.е. частично присъствено и частично редовно обучение/, при сегашното структуриране на образователните институции, при този наличен педагогически персонал, като нека не забравяме, че Законът за предучилищното и училищното образование не е променен и засега няма основание за интегриране на дистанционно обучение в редовния учебен процес", заявяват от синдиката.